Σερετονίνη: Νέα έρευνα είχνει τη συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Καινούργια δεδομένα που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα στο περιοδικό Neuron δείχνουν για πρώτη φορά ότι η σεροτονίνη σαφώς βοηθά σημαντικά στη λήψη αποφάσεων από τους ανθρώπους. Ο ρόλος της, αυτός που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, αποχρωματίστηκε… και έγινε πιο εκλεπτυσμένος!

Ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη που εντοπίζεται κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού

συστήματος.

Αποκαλείται το “χάπι της ευτυχίας”, επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη. Είναι πρόδρομος της μελατονίνης, που βοηθά στη ρύθμιση του κικάρδιου ρυθμού και του “εσωτερικού μας ρολογιού”.

Στις σημαντικές της λειτουργίες, που ήδη γνωρίζαμε, προστέθηκε η συνεισφορά της στη λήψη των αποφάσεων ενός ανθρώπου. Αυτή η πρώτη παρατήρηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποκαλύπτει ένα ρόλο για τη σηματοδότηση της σεροτονίνης, σε πτυχές της γνώσης και της δράσης που δεν βασίζονται στην ανταμοιβή.

Κάντε διαλογισμό, βγείτε στον ήλιο, τρέξτε, περπατήστε, κολυμπήστε, κάντε ποδήλατο, τρώτε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη συνδιασμένες με δημητριακά ολικής άλεσης και ενισχύστε τον οργανισμό μας με βιταμίνες του συμπλέγματος B και βιταμίνη C.

Ολοι θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι…αλλά και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις.

Πηγή: healthyvoice.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα