Σενάρια για συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου με άγνωστες τις πραγματικές προθέσεις Σόιμπλε – ΔΝΤ

20:53 6/2/2017 - Πηγή: BankWars

Αντικρουόμενα σενάρια για πρωτοβουλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε εξέλιξη βρίσκεται πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος επιχειρεί να οργανώσει συνάντηση όλων των πλευρών στις Βρυξέλλες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Άγνωστος

Χ ο Σόιμπλε και κατά πόσον θα επιμείνει στην ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προκειμένου να χρηματοδοτείται η Ελλάδα, άγνωστος Ψ το ίδιο το Ταμείο, που σήμερα δεν αποφασίζει αν θα συμμετάσχει ή όχι, αλλά φέρεται να επιμένει πως αν ο στόχος του πλεονάσματος παραμείνει στο 3,5%, τότε θα απαιτηθούν μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (2 μονάδες της διαφοράς από 1,5% που προβλέπει το Ταμείο + 0,5 μονάδα οι υφεσιακές επιπτώσεις), δηλαδή 4,5 δισ ευρώ. Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το “κενό”, το Ταμείο εστιάζει σε αφορολόγητο και συντάξεις.


Όσον αφορά στη φημολογούμενη πρωτοβουλία Ντάισλεμπλουμ αυτή φαίνεται να συνδέεται με σενάριο συμβιβαστικής πρότασης που φέρεται να έχει καταθέσει η Αθήνα προς τους δανειστές.

Το περιεχόμενο αυτής της συμβιβαστικής πρότασης που φέρεται να έχει καταθέσει η κυβέρνηση προς τους δανειστές σύμφωνα με μια εκδοχή, περιλαμβάνει:

– Άμεση ψήφιση της μείωσης του αφορολόγητου, πιθανότατα στα 7.500 ευρώ, η οποία όμως θα ισχύσει από το 2019
-Επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για 3 ακόμη χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος ή 3% για πέντε χρόνια
-Επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη κατά έναν χρόνο τουλάχιστον (καταρχάς για το 2019).
-Αναλυτική περιγραφή, στην απόφαση του Eurogroup, των μέτρων που θα ληφθούν αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Για να κάνει τις παραπάνω παραχωρήσεις η κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά:
-Την καταγραφή πρόβλεψης για φοροαπαλλαγές (ΦΠΑ σε νησιά, κλπ) σε περίπτωση που υπερκαλυφθεί ο στόχος του πλεονάσματος
-Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων
-Προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κυβερνητικές πηγές εμμέσως επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διεργασίες, αλλά εκτιμούν ότι είναι νωρίς ακόμη για να πούμε πως θα έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Αισιόδοξος ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα κλείσει η αξιολόγηση με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου εμφανίστηκε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.

Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, ενώ επιβεβαίωσε την πληροφορία, που πρώτος μετέδωσε ο realfm 97,8, για πρωτοβουλία Γιούνκερ να κλείσει η αξιολόγηση και να μεταφερθεί η συζήτηση για μεσοπρόθεσμο και νέα μέτρα, για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και αν υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε στο καλοκαίρι όπου υπάρχει το ομόλογο των 7 δισ. είπε: «Νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε εκείνο το σημείο. Ολες οι πλευρές έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το πράγμα δεν ευνοεί κανέναν και θα είμαστε πάρα πολύ σύντομα σε θέση να ολοκληρώσουμε. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στις 20 Φεβρουαρίου αυτό το πράγμα θα κλείσει και θα μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αναφέρει ότι μπορεί να κλείσει η συμφωνία με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».

Σχετικά με το αν είναι σε γνώση της κυβέρνησης η πληροφορία που μετέδωσε στον realfm 97,8 ο Νίκος Στραβελάκης ότι ο Ζ.Κ. Γιούνκερ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, θα θεωρηθεί αυτό ως επαρκής συνθήκη για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και το θέμα των μέτρων για μετά το 2018 και της συμμετοχής του ΔΝΤ θα μετατεθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές ο κ. Παππάς απάντησε:

«Η Κομισιόν μπορεί και πρέπει να παίξει έναν πάρα πολύ ενεργό ρόλο. Η κινητικότητα του προέδρου Γιούνκερ είναι κάτι θεμιτό και ευκταίο, διότι όπως γνωρίζετε είναι και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος εξελέγη εκ των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Αρα περιμένουμε από τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν και τη δημοκρατική λογοδοσία στο DNA τους να παίξουν αυτόν τον ενεργό ρόλο

Σενάριο «σαλαμοποίησης» της αξιολόγησης – Λεφτά τώρα, μέτρα μετά τις γερμανικές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα