ΣΕΙΣΜΟΣ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΒΡΟΧΗ – ΚΡΥΟ – ΑΓΩΝΙΑ – ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΣΙΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ

Νύχτα με κρύο και βροχή για τους χιλιάδες Κεφαλονίτες που εξακολουθούν να “χορεύουν” στους ρυθμούς του Εγκέλαδου, ευτυχώς, με μικρότερες εντάσεις. Από απόψε και την Τρίτη το ειδικό δελτίο της ΕΜΥ για την Κεφαλονιά προβλέπει βροχές, αλλά και καταιγίδες, κατά τόπους μάλιστα ισχυρές.Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, ενώ τη νύχτα σε πολλά σημεία του νησιού φτάνει κοντά στο μηδέν. Σε συνδυασμό και με την υγρασία που επικρατεί, οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δυσχερείς για τους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται από τις συνεχείς

σεισμικές δονήσεις.Την ίδια ώρα, οι άνεμοι για την Τρίτη στην Κεφαλονιά προβλεπεται να πνέουν πολύ ισχυροί έως 7 μποφώρ.Ίδιο σκηνικό αναμένουν οι μετεωρολόγοι και για την Τετάρτη, με βροχές και κρύο, ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν από τα ξημερώματα.

- Σήμερα Τρίτη παραμένουν κλειστά τα σχολεία, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, καθώβς πολλά σπίτια, κυρίως στο Ληξούρι, κρίνονται μη κατοικίσιμα.

- Γεμάτο είναι πλέον το χωρητικότητας 1.427 επιβατών και περίπου 850 κλινών Super Fast το οποίο επιστρατεύτηκε για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ενώ με τον κατάπλου στο Ληξούρι και του «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ LINES (χωρητικότητας 2.500 επιβατών και 1.606 κλινών) ο αριθμός των πληγέντων που έχει καταφύγει στα δύο πλοία για διανυκτέρευση έχει αυξηθεί.

ΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς.

Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ακόμη, από το υπουργείο Εργασίας θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στους Δήμους Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες, ενώ αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τέλος, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.

Καλό νέο οι μικροσεισμοί

“Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Έχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο χθεσινός σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

“Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια βδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος”, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Κεφαλληνία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Όλα τα βλέμματα στην Κεφαλλονιά. Σε πλήρη κινητικότητα ο κρατικός μηχανισμός. Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία που θα μπορούν να στεγάσουν περισσότερα από 2.000 άτομα τα σπίτια των οποίων θα κριθούν επικίνδυνα. Επίσης δήλωσε πως οι δημόσιες υπηρεσίες στην Κεφαλονιά θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως. Οι πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλεφωνο ανάγκης 2671027311 αλλά και στο 100.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Χρειάζεται μια σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ για να συνεχιστεί ομαλά η σεισμική ακολουθία» είπε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από χθες στο νησί.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος κάλεσε χθες τους κατοίκους του νησιού να μην επιστρέψουν σε όσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

«Η πλούσια μετασεισμική ακολουθία είναι καλό νέο, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα μέσα στο πρώτο 24ωρο για να δούμε με σιγουριά εάν είναι κύριος ο σεισμός», είπε.

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί -25 είναι οι καταγεγραμμένοι, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο – άνω των 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκαν μετά τον μέγα – σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Κεφαλονιά τέσσερα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.

Kλειστά θα μείνουν τα σχολεία σε όλη την Κεφαλονιά, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος μετασεισμικός έλεγχος.

ΕΦΘΑΣΕ ΤΟ SUPER FAST

Στο λιμάνι του Αργοστολίου κατέφτασε ήδη το Superfast 11 της Attica Group ώστε να μείνουν σε αυτό κάτοικοι που τα σπίτια τους έχουν πάθει ζημιές.Οι αρχές του νησιού ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών και τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι να ελεγχθεί η καταλληλότητα των κτιρίων.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ “ΧΤΥΠΗΣΕ” ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ

ΣΕΙΣΜΟΣ ΓΙΓΑΣ 6 ΡΙΧΤΕΡ χτύπησε το απόγευμα της Κυριακής την Κεφαλλονιά, 4 λεπτά μετά τις 16.00. Θύματα δεν λέχουν αναφερθεί, αλλά μεγάλες είναι οι ζημιές σε σπίτια και καταστήματα καθώς και στο οδικό δίκτυο. Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά προειδοποίησε ότι για πολλά 24ωρα θα εκδηλώνονται ισχυροί μετασεισμοί.
Ήδη, έχουν σημειώθει τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί μεγέθους 4,4, 4,2, 3,9, 3,7 και 4,1.

Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν οι σεισμογράφοι του Κέντρου είναι 24χλμ ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 293 χλμ δυτικά της Αθήνας.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ, είναι έξω στους δρόμους παρά την κακοκαιρία που επικρατεί. Την ώρα του σεισμού σε πολλές περιοχές κόπηκε το ρεύμα. Αντικείμενα έχουν πέσει σε πολλά σπίτια, έχουν πέσει και μαντρότοιχοι και έχουν κλείσει δρόμοι» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο νησί η δημοσιογράφος του kefalloniapress.gr Ελένη Χιόνη.

ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΗΚΑΝ ΠΑΤΡΑΤΡΙΠΟΛΗΙΩΑΝΝΙΝΑΛΑΡΙΣΑ – ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην δυτική Ελλάδα και στην Πάτρα. Η δόνηση έγινε αισθητή στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα, ακόμη και στην Αθήνα.
Μάλιστα, τόσο στην Τρίπολη και την Καλαμάτα, όσο και στην ανατολική Πελοπόννησο πολλοί κάτοικοι βγήκαν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταβαίνει με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κεφαλονιά.

Original article: ΣΕΙΣΜΟΣ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΑ – ΒΡΟΧΗ – ΚΡΥΟ – ΑΓΩΝΙΑ – ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΣΙΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΠΙΤΙΑ.

Keywords
κεφαλονια, βροχη, αγωνια, σπιτια, σεισμος, κεφαλονια, αγωνια, βροχη, σπιτια, ελευθέριος βενιζέλος, ΕΜΥ, σχολεια, super, βενιζελος, ανεκ, lines, αθηνα, απε-μπε, mega, τηλεφωνο, οασπ, superfast, attica, group, video, ριχτερ, χλμ, κοσμοσ, πατρα, τριπολη, ιωαννινα, λαρισα, ελλαδα, καλαματα, εσωτερικων, σαμαρας, original, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σεισμος τωρα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ελενη, οασπ, υπουργειο εργασιας, ανεκ, ιθακη, ληξουρι, μεγα, νησι, τηλεοραση, τηλεφωνο, υπουργειο οικονομικων, ωρα, attica, mega, superfast, ακης, απε, απε-μπε, βδομαδα, βρισκεται, γινει, γινονται, δοθει, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, δονηση, εγινε, ευρω, ειπε, ενεργεια, εσωτερικων, υγρασια, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, θετικο, καρδιτσα, κοσμοσ, κτιρια, μηνες, μηδεν, μικρο, νυχτα, μπε, ξημερωματα, πλοια, ρευμα, τριτη, τριπολη, φυσικα, φτανει, χλμ, κωνσταντινος, group, super, εφαρμογη, ιδιαιτερα, υπουργειο, γκανας, κωστας, λεκκας, lines, ρηγμα, ριχτερ, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα