Σε «πονηρό» Δεκέμβρη ποντάρουν οι traders στο Χρηματιστήριο

Μήπως τα χειρότερα για το ελληνικό χρηματιστήριο πέρασαν; Αυτό αναρωτιούνται όσοι ασχολούνται με την αγορά, δηλώνοντας ταυτόχρονα ανακουφισμένοι για τη βελτίωση της εικόνας του Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι brokers από τα μεγάλα dealing rooms που  βλέποντας το πώς διαμορφώνεται το ισοζύγιο αγορών-πωλήσεων των ξένων επενδυτικών πόλων, υποστηρίζουν πως ένα κομμάτι των ενεργών επενδυτών, εγχώριων και ξένων, «ποντάρει» σε μία μεγαλύτερης διάρκειας ανοδική κίνηση μέχρι το τέλος της χρήσης.

Και τούτο διότι από τη μια μεριά ανακόπηκε το τελευταίο

κύμα ρευστοποιήσεων στις τράπεζες που προκάλεσαν οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στις ελληνικές τράπεζες η επαναγορά και από την άλλη οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις από την πλευρά των hedge funds έχουν εκτονωθεί σε σημαντικό βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει ακόμη «ουρά».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ουδείς μπορεί να θεωρήσει δεδομένο πως δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα λόγω αστάθμητων παραγόντων, όμως κατά το ισχυρότερο σενάριο που κερδίζει πόντους στην παρούσα φάση, θεωρείται πολύ πιθανό οι εν δυνάμει αγοραστές του Χ.Α. να επαναλάβουν την προηγουμένη κινητικότητά τους και να συνεχίσουν να απορροφούν την προσφορά στα ελληνικά Blue Chips μέχρι ο Γενικός Δείκτης να ξαναβρεί την περιοχή των 900 μονάδων.

Επιπροσθέτως τα τέσσερα – πέντε ισχυρότερα θετικά «αντίβαρα» απέναντι στην πολύπλευρη αδυναμία των τραπεζικών τίτλων -οι οποίοι ωστόσο δεν παραλείπουν να προσφέρουν ανοδικές εξάρσεις-, αυτά του ΟΤΕ του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του Ελλάκτωρα, της Motor Oil αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που λειτουργεί τονωτικά στην ψυχολογία των επενδυτών και των traders, που βλέπουν σε αυτά και σε κάποιες ακόμα μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εναλλακτικές επιλογές για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, αλλά και για «παιχνίδι».

Κυριαρχούν οι traders

Αν, πάντως, θελήσει κάποιος να χαρακτηρίσει αυτή την ώρα την εικόνα του Χρηματιστηρίου, το πρώτο και κυριότερο στοιχείο που πρέπει να λάβει υπόψη του είναι η έξαρση της κινητικότητας από την πλευρά των «γρήγορων» παικτών, που μάλιστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία ποντάρουν προς τη long κατεύθυνση.

Οποιος παρακολουθεί τις απόψεις των brokers από την απέναντι πλευρά του ωκεανού στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αυτό που καταλαβαίνει είναι ότι οι fund managers δεν «κρατάνε» χαρτιά για πάνω από μια ή δυο ημέρες, πολλοί δε εξ αυτών δηλώνουν ευθέως πως έχουν ορίζοντα ημέρας (intraday) ή και λίγων μόνο ωρών.

Το αυτό συμβαίνει λοιπόν και στο Χ.Α. με τη διαφορά πως εδώ υπάρχουν τα «αγκάθια» των αναγκαστικών πωλήσεων και της έλλειψης βάθους, δεδομένα που κάνουν ακόμη πιο ευαίσθητα τα αντανακλαστικά των επενδυτών.  Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της αγοράς, η συμμετοχή των traders στην ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα υπερβαίνει το 50% σε κινήσεις που κλείνουν μέσα στην ημέρα ή την επόμενη, ενώ το ποσοστό αυτό φτάνει και το 70% για ορίζοντα τριημέρου.

 

Δημιουργούνται ευκαιρίες;

Συνοψίζον

Keywords
Τυχαία Θέματα