ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΟΔΟΣ

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν υπερτιμημένες και είναι ευάλωτες σε ένα ισχυρό sell-off μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν την επανέναρξη της ανοδικής τους τάσης μέχρι και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της UBS. Δεν ανησυχούν οι διεθνείς αναλυτές και οι θεσμικοί επενδυτές για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών, μετά την οπισθοχώρηση της προηγούμενης εβδομάδας. Οπως εξηγούν, η διόρθωση είναι λογική και επόμενη, μετά το ισχυρό ράλι του 2013

καθώς και τη δυναμική πορεία που σημειώνει η ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές της χρονιάς και που έφερε τις μετοχές στα υψηλά έξι ετών, αφού οι αποτιμήσεις είχαν αρχίσει να πλησιάζουν υπεραγορασμένα επίπεδα και οι επενδυτές θα έβρισκαν ευκαιρία να προχωρήσουν σε κατοχύρωση κερδών.

Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές

Οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πως, καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων κερδοφορίας, τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν μεταβλητότητα στην αγορά, η περαιτέρω υποχώρηση είναι πιθανή, αλλά μετά θα επανέλθει η ανοδική τάση, η οποία και θα χαρακτηρίσει τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2014.

Η διόρθωση της Παρασκευής οφείλεται αποκλειστικά στις αναταραχές στις αναδυόμενες αγορές, και ειδικά στα νομίσματα και τα ομόλογα της περιοχής, εν μέσω ανησυχιών για πολιτικές αναταραχές, την επιβράδυνσης της ανάπτυξης και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα, το ρούβλι Ρωσίας και το Πέσο της Αργεντινής σημείωσαν βουτιά σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Σύμφωνα με τη Citigroup η Τουρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της απόφασης της Fed να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος τόνωσης της αγοράς. Η χώρα εξακολουθεί να έχει υπερβολικά μεγάλο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η πολιτική σταθερότητα απειλείται από τα σκάνδαλα της κυβέρνησης Ερντογάν και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δεν είναι ανεξάρτητη να ασκήσει την πολιτική που θα έπρεπε και έχει χάσει πολύτιμα συναλλαγματικά αποθέματα, την ώρα που πιέζεται από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Οπως τονίζει η Citigroup, το story της λίρας δεν είναι καθόλου απλό και τα επίπεδα του 2,3 έναντι του δολαρίου δείχνει ότι δεν υπάρχουν στηρίξεις. Ισχυρή ήταν η βουτιά και το πέσο Αργεντινής, το οποίο την περασμένη Πέμπτη κατέγραψε τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από την ημέρα της χρεοκοπίας της χώρας το 2002, λόγω της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να μην στηρίξει το νόμισμα στις αγορές. Στο σύνολο της εβδομάδας, το νόμισμα υποχώρησε κατά 20%. Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος.

Η διόρθωση πριν το νέο ράλι

Οι ευρωπαϊκές μετοχές δείχνουν υπερτιμημένες και είναι ευάλωτες σε ένα ισχυρό sell-off μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, πριν την επανέναρξη της ανοδικής τους τάσης μέχρι και το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές της UBS.

Ο δείκτης σχετικής δύναμης ( RSI ) αρκετών μεγάλων ευρωπαϊκών δεικτών – του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300, του δείκτη Stoxx Europe 600, του βρετανικού FTSE 100, του γερμανικού DAX και του ιταλικού FTSE MIB – τώρα κυμαίνεται μεταξύ του 70 και του 74, σημειώνει η τράπεζα. Ενα επίπεδο πάνω από 70 θεωρείται «υπεραγορασμένο» και συχνά καταλήγει σε μία ισχυρή διόρθωση. Ενα επίπεδο κάτω από το 30 θεωρείται «υπερπουλημένο» και γενικά δημιουργεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πάντως, συνολικά, η δυναμική στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υγιής και αυτό υποδηλώνει περαιτέρω άνοδο των τιμών μεσοπρόθεσμα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS.

Για τον δείκτη Euro Stoxx 50 της ευρωζώνης, η UBS σημειώνει πως ένα κλείσιμο κάτω από τις 3.131 μονάδες θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για μια πτώση στις 3.055 μονάδες, επίπεδο το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να γίνει βασικό επίπεδο στήριξης για τη νέα ανοδική κίνηση που θα ακολουθήσει.

Ο δείκτης FTSE MIB μπορεί να αντιμετωπίσει αντίσταση κοντά στις 20.000 μονάδες, ένα επίπεδο που θα γίνει βάση για μία βαθύτερη διόρθωση κατά το πρώτο τρίμηνο πριν αρχίσει και πάλι την ανοδική του τάση στο δεύτερο τρίμηνο.

ΠΗΓΗ: ΚΕΡΔΟΣ – ΕΛ.ΚΟΥΡΤΑΛΗ

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ισχυρούς τριγμούς στις αγορές παγκοσμίως, προκαλεί το ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις αναδυόμενες αγορές και η “βουτιά” στα νομίσματά τους, όπως το πέσο Αργεντινής, η τουρική λίρα, η ινδική ρουπία.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ριψοκίνδυνα assets, όπως είναι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών και αναζητούν καταφύγια σε πιο ασφαλείς τίτλους, όπως τα αμερικανικά ομόλογα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε -1,61% στις 6.664 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση -2,48% στις 9.392 μονάδες. Πτώση -2,80%% για τον CAC 40 στο Παρίσι στις 4.161 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, στο -3,63% και τις 9.869 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -2,30% στις 19.359 μονάδες.

Πτώση καταγράφουν για δεύτερη ημέρα και οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow να υποχωρεί σχεδόν 200 μονάδες.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow υποχωρεί στο -1,22% και τις 15,998 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στο -1,44% και τις 4.158 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει απώλειες στο -1,28% και τις 1.805 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν και οι αγορές της Ασίας με τον Nikkei 225 στο Τόκιο να υποχωρεί -1,9% και τον Hang Seng στο -1,2%.

Original article: ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΟΔΟΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα