Σε κυκλώνα τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών – Τούρκικη λίρα και ινδική ρουπία στο στόχαστρο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ηγεσίες των αναδυόμενων αγορών. Επιβεβαιώνεται η Goldman Sachs που προχώρησε στις 23 Αυγούστου σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα νομίσματα των ασιατικών αναδυόμενων αγορών.Συγκεκριμένα, η Goldman υποβάθμισε τους τριμηνιαίους, εξαμηνιαίους και δωδεκάμηνους στόχους της για το ρινγκίτ της Μαλαισίας, το μπατ της Ταϊλάνδης και την ρουπία της Ινδονησίας.

Τα νομίσματα έχουν υποχωρήσει σημαντικά λόγω των εκτιμήσεων για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής

χαλάρωσης της Fed.

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθεί η ρουπία, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια στις αναπτυγμένες αγορές, κατά την Goldman Sachs.

Ο οίκος εκτιμά πως η ρουπία θα υποχωρήσει σε 11.800 ρουπίες/ δολάριο το επόμενο έτος, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο για 10.500 ρουπίες/δολάριο. Αυτό υποδηλώνει πτώση 9% από τα τρέχοντα επίπεδα του 10.830

Η ρουπία Ινδίας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, ενώ φέτος, έχει χάσει σχεδόν 20% της αξίας του, θυμίζοντας ημέρες του 1991, όταν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ενεχυριάσει χρυσό για να πληρώσει τις εισαγωγές.
Η μεγάλη πτώση εκδηλώθηκε μέσα σε περιβάλλον φόβων για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας της πιθανής δυτικής επέμβασης στην Συρία, μια άνοδος η οποία θα πλήξει ιδιαίτερα σοβαρά την ινδική οικονομία, που είναι μεγάλος εισαγωγέας πετρελαίου.
Επιπλέον, μερικοί από τους λόγους για την πτώση της ρουπίας είναι ότι οι αρχές έχουν αφήσει το νόμισμα τους να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς, αναφέρει ο Jonathan Cavenagh, στρατηγικός αναλυτής της Westpac Banking στη Σιγκαπούρη. «Το μακροπρόθεσμο πρόβλημα όμως είναι ότι η Ινδία θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Σ’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούν οι φορείς χάραξης πολιτικής με την ενθάρρυνση των εξαγωγών και των επενδύσεων σε βασικούς τομείς όπως το λιανικό εμπόριο και οι υποδομές», πρόσθεσε ο αναλυτής.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ινδία έβαλε περιορισμούς στα ποσά που μπορούν οι κάτοικοι και οι εταιρείες της χώρας να επενδύουν στο εξωτερικό, προκειμένου να αμβλυνθούν οι πιέσεις στο ινδικό νόμισμα, ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές χρυσών νομισμάτων.
Η υποτίμηση της ρούπιας όμως είναι μέρος και μιας ευρύτερης τάσης υποτίμησης των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες και σχετίζεται με τις προσδοκίες ότι η FED θα σταματήσει το πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά.

Την ίδια ώρα, σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου βρίσκεται και η τουρκική λίρα, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η κεντρική τράπεζα αύξησε το διατραπεζικό επιτόκιο χορηγήσεων κατά 0,5% στο 7,75%.
Η πτώση της τουρκικής λίρας κατά 13% από την αρχή του 2013, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, ωστόσο οι αναλυτές δείχνουν περισσότερο ανήσυχοι.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί μέσω της διαμόρφωσης των επιτοκίων να αποτρέψει την διολίσθηση της λίρας καθώς οι φόβοι ανάκλησης των έκτακτων μέτρων της Fed πλήττουν τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Άλλωστε, φέτος δαπανήθηκαν περί τα 6,65 δισ. δολ. για να ενισχυθεί η λίρα. Ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπιστεί η ελλιπής εμπιστοσύνη στη χώρα, ειδικότερα μετά τις δίμηνες διαδηλώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο για ακόμη μία φορά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα