ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης από Κομισιόν και Ελλάδα – Αυστρία και Βαλκάνια «κλείνουν» τα σύνορα

upd: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην προσφυγική κρίση. Κομισιόν και Ελλάδαν ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που Αυστρία και βαλκανικές χώρες κλείνουν σταδιακά τα σύνορα.

“Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα”, σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυστρία και Βαλκάνια κλείνουν σταδιακά τα σύνορα

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.

Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι “υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν”, ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Προφανώς η απόφαση αυτή αποτελεί την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη της Βιέννης, ανάμεσα στην Αυστρία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ερήμην της Ελλάδας.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

H καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Αυστρίας και η απαίτηση να επανέλθει το status quo των συνόρων μέχρι τις 7 Μαρτίου που είναι και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής άφησαν μεν ικανοποιημένο τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, αλλά η πραγματικότητα οδήγησε την Ελλάδα να καταθέσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Προσφυγικό. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Μουζάλας αφού αρνήθηκε τις φήμες για ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα σημειώνοντας πως το κλίμα ήταν φιλικό με μόνη παραφωνία μια στιγμή μικρής έντασης που ήταν φυσιολογική και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των συζητήσεων. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως η μονομερής στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και βλάπτει την Ελλάδα, διότι της αφαιρεί το χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί, ενώ συγχρόνως βλάπτει και την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα περισσότερες χώρες από αυτές που διέπονταν ως τώρα φιλικά προς την Ελλάδα στάθηκαν στο πλευρό του Έλληνα υπουργού στην αντίθεση για τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας, ένω έδωσε και την εξήγηση της Αυστρίας που δήλωσε πως η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε στην Αυστριακή εκπρόσωπο ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.

Επιπλέον ο υπουργός αποκάλυψε πως ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, εξέφρασε την άποψη ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν, αντίθετα δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ ανάλογη στάση κράτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ολλανδική προεδρία, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η ανθρωπιστική κρίση που έρχεται στην Ελλάδα

Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση για ανθρωπιστική κρίση γιατί στόχος της είναι να την αποφύγει. Η Ελλάδα, είπε, θέλει να αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες οδηγώντας τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Μουζάλας δεν έκρυψε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δυσκολίες θα δημιουργηθούν και για την Ευρώπη διότι αυτό που διακυβεύεται με τις μονομερείς ενέργειες είναι το μέλλον της Ευρώπης και αν θα υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ή αν θα υπάρχουν χώρες-μέλη «αλά καρτ».

Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δε ζητά ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

«Όχι» από την Ελλάδα στην ΥΠΕΣ της Αυστρίας που ζήτησε να έρθει στην Αθήνα για εξηγήσεις

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξέφρασε την πρόθεσή της να έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα για εξηγήσεις, ωστόσο » έλαβε ως απάντηση ένα «όχι».

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν αρθούν τα μέτρα κατά της Ελλάδας.

Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη με την εμφανή αναδίπλωση της Αυστρίας μετά τη σκληρή στάση και την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο χθες κάλεσε στην Αθήνα για διαβουλεύσεις τη πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη Χρυσούλα Αλειφέρη.

Την κίνηση αυτή του ΥΠΕΞ ακολούθησε δήλωση του προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, σχετικά με την πρωτοβουλία διάσκεψης στη Βιέννη των Αυστριακών υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εν απουσία της Ελλάδας, στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση με την οποία εξέφρασε την έκπληξή του για την απουσία της χώρας μας από διάσκεψη. «Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των συμμετεχόντων, έμεινα έκπληκτος που δεν ήταν ανάμεσά τους η Ελλάδα, κάτι που το επισήμανα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΥΣΤΡΙΑΣ

Κλιμακώνεται η κόντρα της Ελλάδας με την Αυστρία που ξεκίνησε από την αυστριακή πρόκληση να συγκληθεί συνδιάσκεψη στη Βιέννη για το Προσφυγικό χωρίς την παρουσία της Ελλάδας αλλά και χωρίς την “ομπρέλα” της Κομισιόν. Μετά την ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως Χρυσούλα Αλιφέρη από την Βιέννη για διαβουλεύσεις (όπως ενημερώνει το ΥΠΕΞ), η Αυστρία σήκωσε το γάντι και προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις που έριξαν κι άλλο “λάδι στη φωτιά” της κόντρας.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει μόνο τους ευρωπαίους “εταίρους” που πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση που αποκαλεί “επικίνδυνες παλικαριές” την ανάκληση της πρέσβεως από την Αυστρία.

Η ανακοίνωση του Αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών:

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών, που διαβιβάστηκε ηλεκτρονικά το απόγευμα στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) αναφέρεται πως «η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Οπως τονίζει το υπουργείο, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ανακαλεί τους διπλωμάτες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως θα υπάρξει αλλαγή σκέψης στους Ελληνες.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», συμπληρώνει και επισημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να συμβάλλει στην μείωση του αριθμού των προσφύγων προς τον Βορρά.

Η “σπόντα” της ΝΔ:

Η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση και αποκάλεσε την πράξη «επικίνδυνη παλικαριά», με ένα tweet του εκπροσώπου τύπου του κόμματος.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση ο Α.Λοβέρδος

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Λοβέρδος Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «τραγικά λάθη» στο μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα τα οποία « απομόνωσαν την Ελλάδα και προκάλεσαν αντισυσπειρώσεις εναντίον της χώρας μας»

«Η πολιτική των ανοικτών συνόρων και στη συνέχεια η αθέτηση των υποσχέσεων προς τους εταίρους μας, οι ενδοκυβερνητικές διενέξεις, οι καθυστερήσεις και οι ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας εκθέτουν διεθνώς» σημειώνει.

Ο κ. Λοβέρδος, μάλιστα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να μετατραπεί το δραματικό πρόβλημα σε διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας.

«Αντί να παλέψουμε για τη διαμόρφωση συσχετισμών με όλα τα κράτη που υφίστανται τις συνέπειες του προσφυγικού και της μετανάστευσης, η κυβέρνηση Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα και κινδυνεύει να έχει ως μόνο μέσο αντίδρασης τις δικές της μονομερείς ενέργειες, που θα μετατρέψουν όμως το δραματικό αυτό πρόβλημα σε διμερές θέμα Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καταλήγει: «Μόνη λύση η εθνική συνεννόηση, την αξία της οποίας όμως ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί, όπως αποδείχτηκε από τη χθεσινή του ομιλία στην Βουλή».

Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΩΣ

Με ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις απαντά η Ελλάδα στην Αυστρία για τις μονομερείς ενέργειες στην προσφυγική κρίση.

‘Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών.
Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.
» Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.
» Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα.
Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών.
Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα