NΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 22 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ [VIDEO]

14:20 5/5/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] ΔΡΑΜΑ! ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ.Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 22 σοροί, 12 γυναικών, έξι ανδρών και τεσσάρων ανήλικων (τριων αγοριών και ενός κοριτσιού).

Οι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=AHHBD8vKB8U

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=oOHpDwBXij4

Το γιοτ στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία ενώ το πρωί ένα παιδί διακομίσθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, οι μετανάστες ήταν από την Σομαλία και την Ερυθραία, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ως αιτία του ναυαγίου την πιθανή μετατόπιση βάρους με αποτέλεσμα το 12μετρο σκάφος να πάρει κλίση και να εισρεύσουν σε αυτό νερά, καθώς και την υπερφόρτωση του σκάφους.

Βαθιά θλίψη εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας

Τη βαθιά του θλίψη και οδύνη για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για την τραγωδία.

«Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός» αναφέρει ο υπουργός.

Ο υπουργός υπογραμμίζει την επιτακτική την ανάγκη για χάραξη μίας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής συνεργασίας με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.«Με αυτό το θέμα, άλλωστε, πρόκειται να ασχοληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, τον προσεχή Ιούνιο. Η συνεργασία και η συνέργεια είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί ένα τέλος σε ανάλογες καταστάσεις στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα» καταλήγει η δήλωση του υπουργού.

Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου: Δεν αρκούν πια δηλώσεις κατανόησης από την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής τόνισε πως το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας και ζήτησε από την Ελληνική Προεδρία να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις «κατανόησης». Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί», αναφέρει στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

ΣΑΜΟΣ – ΝΑΥΑΓΙΟ: Τραγωδία με λαθρομετανάστες – Τρεις νεκροί – Επτά εγκλωβισμένοι στο σκάφος

Για επτά εγκλωβισμένους λαθρομετανάστες εντός του σκάφους που ανετράπη τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου, κάνουν λόγο δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες, σύμφωνα με πληροροφίες, ενώ ήδη το μεγαλύτερο από τα δύο σκάφη βρίσκεται στο λιμάνι στο Βαθύ της Σάμου και ερευνάται από τους άντρες του λιμενικού για τυχόν εγκλωβισμένους.

Τρία άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά από την περιοχή του ναυαγίου, δύο γυναίκες και ένας άντρας, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του λιμενικού σώματος. Περισυνέλησαν σώοι 36 μετανάστες, εκ των οποίων, ένα μικρό κορίτσι μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ενώ έξι άτομα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Σάμου. Το κοριτσάκι παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και οι γιατροί στη Σάμο έκριναν ότι είναι απαραίτητη η διακομιδή του σε νοσοκομείο της Αθήνας, κάτι που έγινε λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας με ελικόπτερο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι διασωθέντες στο σκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 60 άτομα.

Το γιοτ αναποδογύρισε τις πρώτες πρωινές ώρες, 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, το κρουαζιερόπλοιο “ΑΔΑΜΟΡΑ”, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 04:00 το πρωί – τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρούν ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού.

Original article: NΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 22 ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ [VIDEO].

Keywords
Τυχαία Θέματα