ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι αυτοσκοπός η λιτότητα – Κανένα αδιέξοδο με την δόση – Τι λέει για χαράτσι, επίορκους

«Τα μέτρα λιτότητας δεν είναι αυτοσκοπός» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την ώρα από τις Βρυξέλλες, μετά την διήμερη σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ανταγωνιστικότητα για να πετύχουμε ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο

στο θέμα εκταμίευσης της δόσης και αναφερόμενος στο χαράτσι, είπε ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

Είχαμε «έναν γόνιμο διάλογο με κεντρικό θέμα το σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό για μας» είπε ο Α. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι «αναγνωρίστηκε ρητά» από όλους τους εταίρους αυτό που παγίως λέγαμε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και το μνημόνιο θα πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα για την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής και τα οποία θα έχουν άμεση επίπτωση στους νέους και τις ευκαιρίες απασχόλησης.

«Πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ανταγωνιστικότητα για να πετύχουμε ανάπτυξη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο στην καταβολή της δόσης του Μαρτίου…Η ίδια η τρόικα ανακοίνωσε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και ότι δεν χρειάζεται η παρουσία της για την εκταμίευση της δόσης…Υπάρχει συζήτηση για μια σειρά από θέματα, ωστόσο σε αυτά τα θέματα είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία» δήλωσε επίσης ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του, ένας ανασχηματισμός.

Σχολιάζοντας για το «χαράτσι», ο πρωθυπουργός είπε ότι από 1-1-2014 θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μικρότερη επιβάρυνση για εκείνους που σήμερα πληρώνουν, καθώς και με μικρό φορολογικό συντελεστή.

«Φέτος οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό που συζητάμε είναι το πώς θα εισπραχθεί φέτος ο φόρος- όχι το πόσο- αν θα είναι από ΔΕΗ ή αλλού» διευκρίνισε.

Στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων και εργαζομένων ώστε όταν ολοκληρωθεί να ξέρουμε ποιες θέσεις θα διατηρηθούν για να υπάρχει λειτουργικότητα.

Επίορκοι, όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία και οι κοινώς λεγόμενοι «κοπανατζήδες» θα απομακρυνθούν γιατί τους πληρώνει ο φορολογούμενος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και κρατούν εκτός ανθρώπους άξιους που έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ. Θα έπρεπε να μας ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι «αργούμε» όχι για αυτό που κάνουμε.

Αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει γίνει, είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Lisbon Counsil η οποία δείχνει ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα