Σάλος για τις ιατρικές εξετάσεις με κουπόνια του Πρώτου Θέματος από τη Βιοιατρική

Η προσφορά της εφημερίδας Πρώτο Θέμα για ιατρικές εξετάσεις στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με κουπόνια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις γιατρών και φορέων της υγείας, που ζητάνε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), πού έχει μέλη της τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαστηριακών ειδικοτήτων, με έγγραφό της στα μέλη της τονίζει:

«Ήταν συνηθισμένο μέχρι σήμερα με εκπτωτικά κουπόνια προσφορών να μπορεί κανείς μέσα από τον ημερήσιο τύπο να προμηθευτεί κάθε λογής αγαθά όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη διατροφής καθώς και βιβλία κάθε είδους που κατά κανόνα λίμναζαν σε αποθήκες και η λογική της μαζικής προσφοράς σε δελεαστικές τιμές τα ξεπούλαγε.

»Πρόσφατα μάθαμε ότι έγιναν αντικείμενο κουπονιών και οι ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.

»Αυτοί που προωθούν και πουλάνε τέτοιου είδους ιατρικά προϊόντα φαίνεται ότι τα προσφέρουν αξιολογώντας τα ανάλογα από τα είδη ένδυσης και υπόδησης που προαναφέραμε.

»Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε απέναντι σε μία γενικότερη κρίση αξιών και ιδιαίτερα στην απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος που συμβαίνει στη χώρα μας και ίσως μας διαφεύγει ότι είναι πιο σοβαρή από την οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

»Αγαπητοί Συνάδελφοι,

»Συνεχίστε αταλάντευτοι να ασκείτε την ιατρική σας ειδικότητα απέναντι στους ασθενείς με αίσθημα ευθύνης πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη που έχετε δώσει.

»Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει επιληφθεί του θέματος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι Σύλλογοι της χώρας που είναι αντικείμενο της αρμοδιότητας τους και ελπίζουμε να έχουν την συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας».

Επίσης η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων, Κυταρολόγων και Παθολογοανατόμων, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Εμ. Ξανθό, στην οποία τονίζει:

«Κύριε υπουργέ

Η ασυδοσία ξεπέρασε κάθε όριο. Το κυνήγι ανυποψίαστων πολιτών δε σταματάει πουθενά στο όνομα της διαφήμισης, του κέρδους και του ανταγωνισμού.

»Η παράδοση της υγείας των πολιτών στα χέρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων είναι ανεξέλεγκτη.

»Η υποκρισία πάει σύννεφο, και είναι μάλιστα κρυμμένη πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος: ότι και καλά, προσφέρουν δύο δωρεάν εξετάσειςπρος στους οικονομικά χειμαζόμενους πολίτες,οι μεν για να πουλήσουν περισσότερα φύλλα, οι δε για να αυξήσουν τα κέρδη τουςπροσελκύοντας με αυτή την μέθοδο ασθενείς στα μεγάλα διαγνωστικά τους κέντρα.

»Είναι στη κρίση των πολιτών να δουν και το τυρί αλλά και τη φάκα.
Αναφερόμαστε βέβαια στην διακίνηση κουπονιώνπου έχει κάνει γνωστή εφημερίδα,με προσφορά δύο δωρεάν εξετάσεων από μεγάλη αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων .

»Εμείς οφείλουμε, κύριε Υπουργέ, να σας ενημερώσουμε για την κατάντια που έχει περιπέσει η υγεία σήμερα στο όνομα της υποτιθέμενης «απελευθέρωσης» που στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ασυδοσία.

»Μας προσβάλλει το γεγονός των διαφημιστικών προσφορών δωρεάν ιατρικών πράξεων με στόχο την αύξηση πελατών και κερδών, που αντιτίθεται στην ιατρική δεοντολογία και μάλιστα με τόσο χαμηλό ηθικό αντίτιμο.

»Είναι προσβλητικό για τους πολίτες αυτού του τόπου που δοκιμάζονται τόσο πολύ αυτή την εποχή να γίνεται χρήση του κοινωνικού αγαθού της υγείας προς αύξηση των κερδών εμπορικών (υγείας και επικοινωνίας στην προκειμένη περίπτωση) επιχειρήσεων.

»Προσβάλλει τη νοημοσύνη, την ηθική αλλά ταυτόχρονα επιδεικτικά προσπερνά την ιατρική δεοντολογία και τους ελάχιστους δεοντολογικούς κανόνες που έχουνε απομείνει.

»Σας παρακαλούμε να ασχοληθείτε άμεσα με αυτό το θέμα και να κρίνετε εσείς αν χρειάζεται να επέμβετε όχι μόνο για να προστατέψετε τους πολίτες αλλά για να σταματήσετε τώρα την ανεξέλεγκτη επέκταση αυτού του φαινομένου που οδηγεί σε αλλοτρίωση του ιατρικού λειτουργήματος και υποτιμά την ιατρική πράξη με συνέπειες καταστροφικές για την ποιότητα της.

»Τα συλλογικά μας όργανα θα εξαντλήσουν τις νομικές τους δυνατότητες ώστε να τηρείται η ιατρική δεοντολογία από όσους ασκούν ιατρικές πράξεις. Εσείς όμως ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζοντας πολύ καλά την ιατρική δεοντολογία λόγω της ιατρικής σας ιδιότητας μπορείτε να επέμβετε, (εάνβέβαια το θεωρείτε σωστό) ώστε να δώσετε ένα τέλος στην ασυδοσία που επικρατεί.
»Αναμένοντας μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στις προκλήσεις που εξευτελίζουν την ιατρική πράξη, τον ιατρό και υποτιμούν τον πολίτη».

Επίσης επιστολή προς τον υπουργό Υγείας απέστειλε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη Συνεδρίαση του της 8/10/2015 έλαβε γνώση της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.protothema.gr, και αφορά στην πανελλαδική προσφορά από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας για τη δωρεάν διενέργεια δύο ιατρικών εξετάσεων και συγκεκριμένα «γενικής αίματος» και «γενικής ούρων», καθώς και τη διενέργεια της εξέτασης της «ψηφιακής μαστογραφίας» στην «προνομιακή» τιμή των τριάντα ευρώ, σε όλους τους αναγνώστες του Κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο και θα περιλαμβάνει ειδικό κουπόνι για κάθε μία από τις παραπάνω εξετάσεις.

» O ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και κυρίως οι εθελοντές ιατροί έχουν έμπρακτα δείξει την ευαισθησία τους σε θέματα παροχής υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με την διενέργεια δωρεάν κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους και άπορους τόσο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήριά τους. Οποιοσδήποτε λοιπόν φορέας ΠΦΥ θέλει να προσφέρει κοινωνικό έργο μπορεί να το κάνει με την συνδρομή του ΙΣΑ δηλώνοντας την πρόθεσή του και εν συνεχεία ο ΙΣΑ ως αρμόδιος φορέας και θεματοφύλακας της υγείας να το κοινοποιήσει στους πολίτες. Στην προκείμενη όμως περίπτωση, το ζήτημα, ενόψει και της ρητής διάταξης του άρθρου 7 παρ 4 του ν. 3418/2005, είναι πιο σύνθετο και εξαιρετικά σοβαρό και γι’ αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την διευθέτηση του ανωτέρου θέματος».

Ο ΙΣΑ εξάλλου απέστειλε επιστολή και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όπου αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη Συνεδρίαση του της 8/10/2015 έλαβε γνώση της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.protothema.gr, και αφορά στην πανελλαδική προσφορά από φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας με το διακριτικό τίτλο «ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» για τη δωρεάν διενέργεια δύο ιατρικών εξετάσεων και συγκεκριμένα «γενικής αίματος» και «γενικής ούρων», καθώς και τη διενέργεια της εξέτασης της «ψηφιακής μαστογραφίας» στην «προνομιακή» τιμή των τριάντα ευρώ, σε όλους τους αναγνώστες του Κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο και θα περιλαμβάνει ειδικό κουπόνι για κάθε μία από τις παραπάνω εξετάσεις.

»Τα ζητήματα που εν προκειμένω τίθενται είναι εξαιρετικά σοβαρά και αφορούν όλο το ιατρικό σώμα πανελλαδικά.
»Σας αποστέλλουμε συνημμένη τη σχετική ανάρτηση και σας παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την προάσπιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και την προστασία της δημόσιας υγείας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας».

Keywords
Αναζητήσεις
παθολογοανατομικο ιδιωτικη σαντορινη που συνεργαζεται με εππου
Τυχαία Θέματα