Σ. Λαβρόφ: «Ώρα για τη νέα φάση της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία»

Την έναρξη του επόμενου σταδίου της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «επισημοποίησε» ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι India Today, υποστήριξε ότι οι Ρώσοι δεν χτυπούν αμάχους, ενώ χρησιμοποίησε απαξιωτικές εκφράσεις για τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο ηγέτης της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι δεν είναι στόχος της Μόσχας η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης, ωστόσο ήρθε η ώρα να

περάσει σε νέα φάση η «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. «Θέλουμε οι Ουκρανοί να αποφασίσουν πώς θέλουν να ζήσουν. Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν ελευθερία επιλογής», είπε χαρακτηριστικά.

Η Δύση εκμεταλλεύτηκε τον Ουκρανό πρόεδρο εναντίον της Ρωσίας, ώστε να καταργήσει στην πράξη τις συμφωνίες του Μινσκ, εκτίμησε ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 που εξασφάλιζε μερική αυτονομία στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Μάλιστα, χάνοντας την ψυχραιμία του σε ερώτηση για τις δηλώσεις Ζελένσκι περί πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών από τη Μόσχα στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός είπε: «Ο Ζελένσκι δηλώνει διάφορα πράγματα, αναλόγως του τι πίνει και του τι καπνίζει». Στην επιμονή της δημοσιογράφου περί των δηλώσεων Ζελένσκι, ο κ. Λαβρόφ είπε λίγο πιο ψύχραιμα: «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που ένας όχι και πολύ επαρκής άνθρωπος ανέφερε. Προφανώς κάτι του είπαν οι υπηρεσίες πληροφοριών του. Εμείς ποτέ δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο»

«Μιλώντας για τον άμαχο πληθυσμό και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους κανόνες του, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για άλλη μία φορά ότι ο στρατός μας δρα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και όχι εναντίον αμάχων» τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, κατηγορώντας την Ουκρανία και τη Δύση για όλες τις εικόνες σφαγών αμάχων που χαρακτήρισε «κατασκευασμένες». Επιπλέον, υπεραμύνθηκε της ρωσικής απόφασης για εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή από μια ειδική επιχείρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα