ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ: Τα μέτρα που θα ληφθούν για τους ροδακινοπαραγωγούς

[UPD] Ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόσυρσης ροδάκινων για διανομή σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους ροδακινοπαραγωγούς και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, τα ροδάκινα θα αποσυρθούν

και θα δοθούν σε ευπαθείς ομάδες. Το υπουργείο είχε ζητήσει την καταγραφή όλων των ποσοτήτων και σύμφωνα με τους παραγωγούς η αδιάθετη ποσότητα αγγίζει τους περίπου 55.000 τόνους.

Η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά το κιλό δια μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Πάντως, ερωτηθείς για το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων (ηρτημένη στα δέντρα παραγωγή και αποθηκευμένων στα ψυγεία), ο υπουργός απέφυγε να τις προσδιορίσει, υπογραμμίζοντας όμως πως αν γίνει διαχείριση σε πρώτη φάση 10.000 τόνων, η αγορά θα αποσυμφορηθεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καρασμάνης, «η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το εισόδημα των παραγωγών», ενώ από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί με εναλλακτικούς τρόπους για απόσυρση έως 40.000 τόνους.

Μάλιστα, ο κ. Κουκουλόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα σε ότι αφορά στην οργάνωση των παραγωγών, γεγονός που η παρούσα συγκυρία έρχεται να αναδείξει με χαρακτηριστικό τρόπο, καθώς η τιμή που δίνεται στους μεμονωμένους παραγωγούς είναι η μισή (13,5 λεπτά το κιλό από 27 λεπτά το κιλό). Πρόσθεσε, δε, ότι καταβάλλεται προσπάθεια να λάβουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί την ίδια τιμή.

Αναζητούνται νέες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα

Η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ.

Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. [ΑΜΠΕ]

Αποζημιώσεις 125 εκ. ευρώ από την Κομισιόν στους αγρότες – Εξαιρούνται τα ροδάκινα

Μέτρα στήριξης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει ο προϋπολογισμός του πακέτου αντιστοιχει σε 125 εκατομμύρια ευρώ και τα μέτρα θα εφαρμοστούν από σήμερα έως και τα τέλη Νοεμβρίου.

Ωστόσο, στη λίστα των προϊόντων δεν βρίσκονται τα ροδάκινα, κάτι που αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς. Για «εμπαιγμό» κάνει λόγο ο βουλευτής και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η απόφαση που ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο Dacian Cioloș καλύπτει προϊόντα όπως: τομάτες, καρότα, λευκά λάχανα, πιπεριές, κουνουπίδια, αγγούρια, μανιτάρια, μήλα, αχλάδια, επιτραπέζια σταφύλια και ακτινίδια. Η παραγωγή των συγκεκριμένων προϊόντων είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν υπάρχουν επιλογές αποθήκευσης για τα περισσότερα από αυτά, ούτε εναλλακτικές αγορές διαθέσιμες.

Το πακέτο των έκτακτων μέτρων περιλαμβάνει απόσυρση προϊόντων από την αγορά, ιδιαίτερα από την δωρεάν διανομή και αποζημιώσεις για περιπτώσεις μη συγκομιδής ή πρώιμης συγκομιδής.

Η βοήθεια θα καλύψει όλους τους παραγωγούς είτε είναι ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς είτε όχι. Με δεδομένο ότι τα μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα 18 Αυγούστου, όποιες ποσότητες αποσυρθούν από σήμερα καλύπτονται από τα μέτρα, αφού προηγηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή η κατάσταση θα συνεχίσει να τελεί υπό παρακολούθηση και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης, ενώ είναι πιθανό και νέα προϊόντα να προστεθούν στη λίστα.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο. Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού – στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών – πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου».

Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».

Keywords
Τυχαία Θέματα