ΡΩΣΙΑ: Ύφεση

Η οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2009 μετά από μία νομισματική κρίση που διατάραξε την καταναλωτική ζήτηση ενώ οι ρευστοποιήσεις στο πετρέλαιο απειλούν να παρασύρουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση.

Ειδικότερα, το ρωσικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν συρρικνώθηκε 4,6% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα μετά από μία υποχώρηση 2,2% κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής

Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τη μέση πρόβλεψη 18 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg για “βουτιά” 4,5% του ρωσικού ΑΕΠ.

Η διολίσθηση στις αγορές εμπορευμάτων έχει επισκιάσει τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης στη Ρωσία “σφυροκοπώντας” το ρούβλι και ταράσσοντας μια χώρα που στηρίζει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο περίπου το ήμισυ των εσόδων του προϋπολογισμού της. Η χώρα υφίσταται την πρώτη ύφεση σε διάστημα έξι ετών μετά την περυσινή συναλλαγματική κρίση και μία άνοδο του πληθωρισμού που διέβρωσε την αγοραστική δύναμη, καθώς οι κυρώσεις εξαιτίας της Ουκρανίας απέκλεισαν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα