Ρωσία: Εξήντα συλλήψεις μετά την έφοδο αντιισραηλινών διαδηλωτών σε αεροδρόμιο του Νταγκεστάν

Εξήντα άτομα συνελήφθησαν μετά την εισβολή εκατοντάδων αντιισραηλινών διαδηλωτών σε αεροδρόμιο στην κυρίως μουσουλμανική περιοχή Νταγκεστάν της Ρωσίας χθες Κυριακή, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το RIA ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκαν 150 συμμετέχοντες στις ταραχές, προσθέτοντας ότι στο περιστατικό τραυματίστηκαν εννέα αστυνομικοί, δύο από τους οποίους νοσηλεύονται.

Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές

εισέβαλαν στο αεροδρόμιο, όπου μόλις είχε φτάσει ένα αεροπλάνο από το Ισραήλ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις ασφαλείας να κλείσουν το αεροδρόμιο και να απομακρύνουν τους διαδηλωτές.

Βίντεο, την αυθεντικότητα των οποίων δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αμέσως το Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνουν εισβολείς που επιχειρούν να κάνουν έλεγχο σε οχήματα, να ζητούν ταυτότητα επιβάτη, να ανοίγουν διά της βίας τις πόρτες τερματικού σταθμού και να προσεγγίζουν πεζή αεροσκάφος στον διάδρομο.

Επειτα από επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι στις 22.20 (21.20 ώρα Ελλάδας) το αεροδρόμιο είχε πλέον «αδειάσει από τους πολίτες που παρεισέφρησαν χωρίς άδεια» στους χώρους του.

Το υπουργείο Υγείας της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου έκανε λόγο για «τραυματίες», χωρίς να διευκρινίζει πόσοι είναι ή αν οι τραυματισμοί έγιναν κατά τη διάρκεια της εφόδου ή της επιχείρησης των δυνάμεων επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί ο έλεγχος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλέστηκε τις υγειονομικές Αρχές, οι τραυματίες είναι περίπου 20.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flight Radar, πτήση από το Τελ Αβίβ της ρωσικής εταιρείας Red Wings προσγειώθηκε στη Μαχατσκαλά στις 19.00 (18.00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με το ρωσικό ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota, επρόκειτο για πτήση τράνζιτ, που θα αναχωρούσε για τη Μόσχα στις 21.00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με το Sota, αρχικά το πλήθος έψαχνε Ισραηλινούς στην έξοδο του αεροδρομίου. Κάποιος κράταγε πλακάτ με το σύνθημα «Οι δολοφόνοι παιδιών δεν έχουν θέση στο Νταγκεστάν», άλλοι φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» και κάποιοι κράταγαν παλαιστινιακές σημαίες. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιζβέστια» και το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ανέβηκαν στην οροφή τερματικού σταθμού και παρεισέφρησαν στον διάδρομο. Ενας από τους διαδηλωτές εικονίζεται κοντά σε φτερό του αεροπλάνου της Red Wings, να πλησιάζει τα παράθυρα.

Οι Αρχές του Νταγκεστάν καταδίκασαν το επεισόδιο.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, Ισραηλινοί και εβραίοι επιβάτες μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο στο αεροδρόμιο.

Καθώς το επεισόδιο βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, η κυβέρνηση του Ισραήλ αξίωσε από αυτή της Ρωσίας «να προστατεύσει όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους». Το Ισραήλ «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε όλον τον κόσμο», τόνισε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει σθεναρά τις αντισημιτικές διαδηλώσεις» ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Εϊντριεν Γουότσον, προσθέτοντας: «Οι ΗΠΑ στέκονται χωρίς περιστροφές στο πλευρό ολόκληρης της εβραϊκής κοινότητας, καθώς γινόμαστε μάρτυρες παγκόσμιας έξαρσης του αντισημιτισμού».

Keywords
Αναζητήσεις
rosia-exinta-syllipseis-meta-tin-efodo-antiisrailinon-diadiloton-se-aerodromio-tou-ntagkestan.htm
Τυχαία Θέματα