Ρωσία: Διάδρομοι για απομάκρυνση αμάχων σήμερα- Η εισβολή συνεχίζεται – Νέο μήνυμα Ζελένσκι – Τα όρια της δυτικής βοήθειας

08:15 7/3/2022 - Πηγή: BankWars

12η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε θα τηρήσει σήμερα προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 (ώρα Ουκρανίας και ώρα Ελλάδας) προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας και να απομακρυνθούν οι άμαχοι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ (Χάρκοβο), Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα

από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και λόγω της τρέχουσας κατάστασης σε αυτές.

Πάντως, η ρωσική εισβολή συνεχίζεται και κλιμακώνεται, παρά την  Ουκρανική αντίσταση, χάρη στην οποία δεν έχουν πέσει στα χέρια της Μόσχας ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ενώ η Μαριούπολη, παρά τους ανηλεείς βομβαρδισμούς αντιστέκεται. Άμαχοι στη Μαριούπολη έχουν εγκλωβιστεί, δίχως ηλεκτρικό, με τα τρόφιμα να εξαντλούνται.

Χτύπημα στο ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη – Μέτρα ασφάλειας ζητά ο Δένδιας

Ο Πούτιν είπε όμως χθες στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ότι η Μόσχα «θα πετύχει τους στόχους της, είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

Πούτιν σε Μακρόν: Θα επιτύχω τους στόχους είτε με πόλεμο είτε με διαπραγμάτευση

Η Οδησσός, ελληνική αποικία του 19ου αιώνα και τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρωσίας, με την αντίστροφη μέτρηση για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση να έχει ξεκινήσει.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του σκοπεύουν να πλήξουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ουκρανίας με όπλα ακριβείας.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ο κπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστήριξε χθες ότι Ουκρανοί ακροδεξιοί του Τάγματος Αζόφ, έχουν παγιδεύσει με εκρηκτικά πυρηνικό πειραματικό αντιδραστήρα, με σκοπό να «χρεώσουν» σε ρωσικό βομβαρδισμό τυχόν «ατύχημα». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας έκανε λόγο για προβοκάτσια που επιχειρούν να κάνουν οι Ουκρανοί στην περιοχή του Χαρκόβου.

ΤΑ”ΟΡΙΑ” ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ, ότι «αν υπήρχε κάποιο μέτρο ικανό να σταματήσει τα τανκς της Ρωσίας θα το αποφασίζαμε», και ότι δεν μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων στον ουκρανικό εναέριο χώρο από το ΝΑΤΟ, διότι σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθούσε εξάπλωση του πολέμου στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ενδεικτική των ορίων, εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί η Δύση, παρά τις εκκλήσεις του  Βολοντιμίρ Ζελένσκι για αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

Οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

ΝΕΟ ΜΗΝΥΜΑ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι άσκησε κριτική στους δυτικούς ηγέτες επειδή δεν αντέδρασαν στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι θα πλήξει το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας, ενώ είπε στους εργαζόμενους των αμυντικών αυτών εγκαταστάσεων να μην πάνε στη δουλειά τους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, χαρακτήρισε την απόφαση της ρωσικής ηγεσίας «φόνο» και«εσκεμμένη δολοφονία», καθώς στην περιοχή ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

«Δεν άκουσα ούτε έναν παγκόσμιο ηγέτη να αντιδρά σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το θράσος του επιτιθέμενου είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που έχουνεπιβληθεί στη Ρωσία δεν επαρκούν».

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ

Ο τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων προγραμματίζεται να γίνει σήμερα, αλλά οι ελπίδες επιτυχίας των συνομιλιών χαρακτηρίζονται απειροελάχιστες, με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση το Κίεβο να αποδεχθεί όλες τις ρωσικές αξιώσεις, ιδίως αυτές για την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και την ανακήρυξη της ουδετερότητας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα