Ρέγκλινγκ: Μην περιμένετε πολλά για το χρέος – Ρεαλιστική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε 4 εβδομάδες

Εφικτή χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σε ορίζοντα 4 εβδομάδων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα με αντάλλαγμα φρέσκα δάνεια και ελάφρυνση χρέους θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων, δήλωσε σε συνέντευυξή του.

Παράλληλα,

υποβάθμισε τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και διεθνών πιστωτών, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες μπορεί να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των πολιτικά ευαίσθητων συζητήσεων αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, όπως μεταδίδει η WSJ.

“Έχουμε να κάνουμε με πολιτικά δύσκολα ζητήματα όπως οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, του φόρου εισοδήματος, των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα. Υπό τις καλύτερες συνθήκες πρόκειται για τεχνικά και πολιτικά δύσκολα ζητήματα” δήλωσε.

“Αλλά πιστεύω οτι είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς οτι κατά τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες πρόκειται να ολοκληρωθεί”, είπε.

Ο Ρέγκλινγκ υποβάθμισε τις προσδοκίες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ερωτώμενος σχετικά, τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε αν και σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητη, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τυχόν λήψη επιπλέον μέτρων.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση. Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση – όπως ο προϋπολογισμός – όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα