Ρέγκλινγκ: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του προγράμματος

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος, γεγονός που προσφέρει στην Ελλάδα τα κατάλληλα κίνητρα

για να τηρεί τους όρους τους μνημονίου και επιτρέπει στην ευρωζώνη να εκτιμήσει πόση ελάφρυνση χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα.

H εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα ήταν η αναγνώριση για την προσπάθεια που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ο επικεφαλής του ESM και διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

Οι χθεσινές δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Οι εταίροι είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα για το ελληνικό χρέος, εάν αυτό χρειαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα.

O κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για 3,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

Σημείωσε πως ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι έχει εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι συζητήσεις γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι συμφώνησε με τον κ. Ρέγκλινγκ για την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στο ζήτημα.

H συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα

Mε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα