«Ράπισμα» στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η ανακοίνωση του σκοπιανού ΥΠΕΞ: «Σεβόμαστε τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Μόνο «άδειασμα» της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία στην ορκωμοσία της μίλησε για «Μακεδονία», μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, το σκοπιανό ΥΠΕΞ έστειλε το μήνυμα του πλήρους σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφερόμενο στην ωμή πρόκληση της Σιλιάνοφσκα, η οποία σε νεότερη ανάρτησή της επιμένει ως «πρόεδρος της Μακεδονίας».

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ

της Βόρειας Μακεδονίας καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» -φωτογραφίζοντας προφανώς τη Σιλιάνοφσκα- να είναι σε επαγρύπνση σημειώνοντας: «Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας έχει ως εξής: «Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, ο ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας χαρακτήρισε «άκυρη» την ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα. Ο Κρέναρ Λόγκα με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι η πρόκληση της νέας προέδρου θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της και ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας, τονίζοντας: «Η μη τήρηση του συνταγματικού ονόματος του κράτους καθιστά τον όρκο της Σιλιάνοφσκα άκυρο».

Keywords
Αναζητήσεις
rapisma-stin-gkorntana-silianofska-i-anakoinosi-tou-skopianou-ypex-sevomaste-ti-symfonia-ton-prespon.htm
Τυχαία Θέματα