Ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία: Στον πόλεμο και η Λευκορωσία – Με 75 πυραύλους χτύπησε το πρωί η Ρωσία – Νεκροί και τραυματίες

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική δύναμη κρούσης στα δυτικά σύνορα της χώρας ως απάντηση σε αυτό που χαρακτήρισε επιδείνωση της έντασης. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των

λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Το Reuters αναφέρει ότι το πρακτορείο επικαλείται τον Λουκασένκο λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας στην Κριμαία.

Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου καθώς μπορεί να σημαίνει ότι η Λευκορωσία πρόκειται να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο. Αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα δούμε τη Ρωσία να τοποθετεί πολύ περισσότερα στρατεύματα στο έδαφος της Λευκορωσίας ή να εγκαθιστά μια πιο μόνιμη παρουσία.

Ο Πούτιν νωρίτερα δεσμεύτηκε να στείλει στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M που θα έχουν βεληνεκές 500 μιλίων, θέτοντας περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις σε εμβέλεια ενός πιθανού πλήγματος.

Με 75 πυραύλους χτύπησε η Ρωσία – Νεκροί και τραυματίες

Ο πρώτος απολογισμός των πυραυλικών επιθέσεων που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάνει λόγο για 8 νεκρούς και 24 τραυματίες ωστόσο οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ώρες.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες τέσσερις πόλεις, λίγες ώρες μετά τη «δέσμευση» του ρώσου προέδρου να προχωρήσει σε μεγάλο χτύπημα ως αντίποινα της έκρηξης που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας.

BREAKING: Multiple explosions rock central Kyiv pic.twitter.com/FmiEUBfPsR

— BNO News (@BNONews) October 10, 2022

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε την Ρωσία ότι επιχειρεί να εξαφανίσει την Ουκρανία από προσώπου γης ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο ως τρομοκράτη που μιλά μόνο με πυραύλους.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, το πρωί της Δευτέρας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ρωσία εκτόξευσε σήμερα το πρωί 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.

Kyiv city centre right now. pic.twitter.com/hLFFBNvYec

— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) October 10, 2022

«Το πρωί, ο επιτιθέμενος εκτόξευσε 75 πυραύλους, 41 από τους οποίους καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνά μας», δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι, διευκρινίζοντας πως η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης «μη επανδρωμένα αεροπλάνα μάχης».

Σύμφωνα με το skynews.com ο δήμαρχος του Κιέβου επιβεβαίωσε ότι «αρκέτες εκρήξεις» ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα το πρωί της Δευτέρας.

Εκρήξεις συγκλόνισαν σήμερα το Κίεβο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, δήλωσε εκπρόσωπος των Κρατικών Υπηρεσίων Έκτακτης Ανάγκης, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Suspilne.

“Επιβεβαιώνουμε τις λεπτομέρειες”, σχολίασε ο εκπρόσωπος.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την ουκρανική αστυνομία, μετέδωσαν ότι υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί και 24 τραυματίες από τις πυραυλικές επιθέσεις, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι νεκροί και τραυματίες θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Zελένσκι: Η Ρωσία επιχειρεί να μας εξαφανίσει

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξαφανίσει “από προσώπου γης” τη χώρα του.

“Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης … να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο”, έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

“Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες” είπε.

Σε νεότερο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε τις σημερινές επιδρομές της εναντίον της Ουκρανίας με δεκάδες πυραύλους και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα και ότι επέλεξε τη χρονική στιγμή με στόχο να προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες μεταξύ των κατοίκων της, ενώ είχε επίσης στόχο την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

«Θέλουν τον πανικό και το χάος, θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό μας σύστημα», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας πως τα πλήγματα με «δεκάδες πυραύλους» και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχέντ είχαν στόχο όλη τη χώρα από το βορρά μέχρι το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση, πλήττοντας το Κίεβο, καθώς και τις περιφέρειες των Χμελνίτσκιι, Λβιβ, Ντνίπρο, Βινβίτσια, Ζαπορίζια, Σούμι, Χάρκοβο και Ζιτομίρ.

«Ο δεύτερος στόχος τους είναι ο λαός. Ο χρόνος και οι στόχοι είχαν επιλεγεί ειδικά για να προκαλέσουν όσο μεγαλύτερη ζημιά είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

Κουλέμπα: «Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους»

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

«Πολλαπλά ρωσικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Η μοναδική τακτική του Πουτιν είναι ο τρόμος σε ειρηνικές ουκρανικές πόλεις, αλλά δεν θα λυγίσει την Ουκρανία. Αυτή είναι επίσης η απάντησή του σε όλους αυτούς που θέλουν να τον κατευνάσουν και θέλουν να μιλήσουν μαζί του για ειρήνη: ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να εκδικηθεί για τα σημερινά ρωσικά πλήγματα.

«Υπάρχουν θυσίες ανθρώπων και καταστροφή», ανέφερε το υπουργείο στη σελίδα του στο Facebook. «Ο εχθρός θα τιμωρηθεί για τον πόνο και το θάνατο που έφερε στη γη μας! Θα πάρουμε εκδίκηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα