“Πυροβολισμοί” κατά Τραμπ από Ευρώπη, Λαγκάρντ, επιχειρήσεις για τους δασμούς σε χάλυβα – αλουμίνιο

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-ΕΕ μόλις ξεκίνησε. Γερμανία, Γαλλία, Μ.Βρετανία, η Κομισιόν, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Καναδάς, είναι μεταξύ εκείνων που “πυροβολούν” την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει από αύριο κιόλας δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη για τα αντίμετρα που θα επιβάλλει σε αμερικάνικα προιόντα. «Η ΕΕ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τη βιομηχανία,

τις θέσεις εργασίας κια τα συμφέροντα της, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

“Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα”, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, δεσμεύθηκε ότι παρά τα “άδικα και μονομερή” μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Μέρκελ – Μακρόν – Μέι κατά Τραμπ για τους δασμούς

Λαγκάρντ: Οι δασμοί Τραμπ και ο εμπορικός πόλεμος πλήττουν τους φτωχότερους

Η MOODY’S

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο οίκος

Ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη

Η ΕΕ των 28 τείνει να εξάγει συστηματικά περισσότερα από όσα εισάγει, ιδιαίτερα στην περίπτωση των οχημάτων δρόμου (+36,5 δισ. ευρώ, λόγω των μαζικών εξαγωγών ευρωπαϊκών επιβατικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ (+30,4 δισ. ευρώ) και φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων (+16,6 δισ. ευρώ).

Οι ΗΠΑ εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν από την ΕΕ στην περίπτωση άλλων μεταφορών μέσων (-8,5 δισ), κυρίως λόγω του εμπορίου αεροσκαφών, διαστημικών οχημάτων και συναφούς εξοπλισμού (-12,7 δισ.), καθώς και μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εξοπλισμού (-6,5 δισ.).

Ιδιαίτερα σημαντικό μπορεί επίσης να είναι το εμπόριο γενικών βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, καθώς και οργανικών χημικών, επειδή η ΕΕ των 28 εξάγει στις ΗΠΑ περισσότερα κατά δύο φορές από ό,τι εισάγει σε αυτές τις κατηγορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα