Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από την Standard & Poor’s – Αναβάθμιση στο BBB- Τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Σε επενδυτική βαθμίδα επιστρέφει η Ελλάδα, μετά από σχεδόν 13 ολόκληρα χρόνια, όπου είχε πέσει στην κατηγορία του «junk».

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BBB-» με σταθερό outlook, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τους διαχειριστές να τοποθετηθούν τόσο στο ελληνικό χρέος όσο και στις ελληνικές μετοχές.

Θετικές

οι συνέπειες και στο κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες που αναμένεται να “μεταφραστεί” και στην αγορά.

Ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την τρίτη αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

—Σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μετά την κρίση χρέους του 2009 – 2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της χώρας. Ο οίκος αναμένει ότι οι περαιτέρω διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κονδύλια της ΕΕ, θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023 – 2026 και θα στηρίξουν τη συνεχή  μείωση του δημόσιου χρέους.

—Ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εάν οι επιδόσεις στον προϋπολογισμό και οι εξωγενείς ανισορροπίες, όπως από ένα αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο των εκτιμήσεων.

—Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα εάν ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω, σε αντίστοιχα επίπεδα με τις άλλες οικονομίες με αντίστοιχη αξιολόγηση. Ο οίκος θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί εάν συνεχιστούν τα ισχυρά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλη χρονική περίοδο και από τις μεταρρυθίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, σε συνδυασμό με την πλήρη ανάπτυξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

«Σημαντικό ορόσημο σήμερα, καθώς η S&P Global Ratings αναβαθμίζει την Ελλάδα. Περήφανοι για την αναγνώριση όσων έχει πετύχει η χώρα μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» έγραψε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) στα αγγλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Societe Generale: Ηρθε η ώρα της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από τη Standard & Poor’s

Keywords
Αναζητήσεις
psifos-ebistosynis-stin-elliniki-oikonomia-apo-tin-standard--poors--anavathmisi-sto-bbb-.htm
Τυχαία Θέματα