ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ: Άρχισε η …μάχη στη Βουλή με Βορίδη – Δραγασάκη

[UPD] Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαδικασία η οποία θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ονομαστική ψηφοφορία.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές σε μια αντιπαράθεση η οποία προμηνύεται σφοδρή.

‘Ηδη το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι παρών στο άνοιγμα της συζήτησης,

έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στηλιτεύει έντονα την αντικατάσταση του Αντώνη Σαμαρά από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

«Το μνημόνιο τελειώνει ενάμισι χρόνο νωρίτερα από ότι ήταν να τελειώσει» δήλωσε υπουργός υγείας από το βήμα της Βουλής και εξαπέλυσε, κατά την ομιλία του, σφοδρή επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τον οποιοδήποτε διάλογο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο εισηγητής της ΝΔ έκανε λόγο για νοοτροπίες που κυριαρχούν σε άλλα καθεστώτα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχετε αρχίσει να επιλέγετε πολιτικούς σας αντιπάλους. Τελευταία έχετε αρχίσει να λέτε με ποιον θέλετε να διαλέγεστε και ποιον δεν θέλετε να διαλέγεστε. Έχετε αρχίσει να επιλέγετε και να λέτε ότι δεν πρόκειται να συζητάτε, εν προκείμενο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της ΝΔ. Με συγχωρείτε μήπως θέλετε να σας στέλνουμε μια «σορτ λιστ» για να μας επιλέγετε εσείς ποιους θα καθορίσουμε να εκπροσωπούνε τη ΝΔ ; Θέλετε να παίρνουμε τη έγκρισή σας ; Θα σας ρωτάμε ; ».

Αυτό δείχνει μια συγκεκριμένη νοοτροπία… Στην δημοκρατία δεν επιλέγουμε τους αντιπάλους μας… Αυτό το κάνουν άλλα καθεστώτα, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της προσπάθειας της κυβέρνησης «προκειμένου η πατρίδα να σταθεί στα πόδια της» και υποστήριξε ότι πλέον «η χώρα είναι σταθεροποιημένη και έχει μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ανασυγκρότησης», χάριν στο έργο που έχει διατελέσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως είπε.

Και πρόσθεσε : Δύο χρόνια μετά «αποκλιμακώνεται η ανεργία, οι εξαγωγές βρίσκονται σε ανάπτυξη, τα ελλείμματα, τα πρωτογενή έχουν εξαφανιστεί, το τραπεζικό σύστημα είναι ανακεφαλοποιημένο, σταθεροποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει».

Τονίζοντας ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται εξαιτίας της «σοβαρής, σταθερής και υπεύθυνης στάσης της ελληνικής κυβερνήσεως».

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι ο πρωθυπουργός είναι αυτός που ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης και απουσιάζει από τη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι :

«… ο πρωθυπουργός θα είναι εδώ και θα απαντήσει για όλα… Θα αναπτύξει αυτά που έχει να αναπτύξει και θα απαντήσει σε όσα κρίνει πως πρέπει να απαντήσει».

Γ. ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση λέει ψέμματα – Ελάτε να φτιάξουμε μαζί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «παγιδευμένη». «Απ’ ό,τι είπε ο κ. Βορίδης δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε» είπε.

“Ακούστηκε η παρατήρηση ότι αυτά που προτείναμε είναι λαικισμός. Με τί διαφωνούν; με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; τη ρύθμιση των δανείων; τη δημιουργία θέσεων εργασίας; στον πόλεμο ενάντια στο λαθρεμπόριο; τότε ποιά είναι η πολιτική τους;” διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

“Αν υπάρχουν δυνάμεις που συμφωνούν ότι οι στόχοι είναι θετικοί αλλά τα μέσα δεν επαρκούν, τότε να συζητήσουμε. Να δούμε πώς θα είναι πιο αποτελεσματικές οι προτάσεις μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Την πρωτοβουλία για τη σημερινή συζήτηση την έλαβε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς. Λυπούμεθα όμως πάρα πολύ διότι αυτός που έλαβε την πρωτοβουλία και θα όφειλε να εξηγήσει και τον χαρακτήρα της αλλά και γιατί ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτός που με τυμπανοκρουσίες προέβαλε αυτή την πρόταση ως μεγάλη πρωτοβουλία, δεν είναι παρών στην αίθουσα. Και δεν είναι παρών διότι το επέλεξε» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν το έπραξε και αυτό είναι μέγα πολιτικό ατόπημα. Είναι προσβολή της βουλής, είναι θεσμική παρεκτροπή. Αυτό που γίνεται από τον κύριο Σαμαρά είναι πρωτοφανές και υποβαθμίζει και εκμηδενίζει τον ρόλο της Βουλής» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Την απουσία του πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης σχολίασε αρνητικά και η Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα.

Εξάλλου, ανακοινώθηκε πως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης θα είναι ο Τάσος Νεράντζης, ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, καθώς συνεδρίασε ήδη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Η διαδικασία

Με τον εισηγητή της ΝΔ Μάκη Βορίδη θα ανοίξει στις 18:00 στην Ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση για τη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα ακολουθήσουν οι εισηγητές των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων.

Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας των ΑΝ.ΕΛ η Έλενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Στη σημερινή πρώτη μέρα της συζήτησης αναμένεται να πάρουν τον λόγο υπουργοί της κυβέρνησης ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς την συμμετοχή των προφυλακισμένων στον Κορυδαλλό βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς ο εισαγγελέας επόπτης των φυλακών απέρριψε το αίτημά τους για την χορήγηση έκτακτης άδειας.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑΗ λεπτομερής παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και των μέτρων που θα πάρει για την ανακούφιση των πλέον αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, θα αποτελέσει τον βασικό πυρήνα των θέσεων που θα αναπτύξουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει η κυβέρνηση.Σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε να υπάρξει σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά «και για την επιμονή του κ. Σαμαρά να συνεχίζει να στοιχίζεται πίσω από την κ. Μέρκελ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει επίσης ότι τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια αλλαγή πολιτικής, την ίδια στιγμή στην Ευρώπη κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πολιτική λιτότητας, με αποκορύφωνα τη στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας που ουσιαστικά αρνούνται να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Δημοσιονομικού Συμφώνου.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και όλο το οικονομικό επιτελείο, θα αναπτύξουν, σύμφωνα με κομματικές πηγές, όλο το πλέγμα των θέσεων και προτάσεων για την έξοδο της χώρας από την κρίση και θα τις αντιπαραβάλλουν σημείο προς σημείο, με την κυβερνητική πολιτική.Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει το αργότερο με την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου, ενώ θα επαναλάβει το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να «περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό, οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – Δεν θα είναι στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης οι προφυλακισμένοι βουλευτές
Keywords
βουλη, αδωνις γεωργιαδης, ντορα μπακογιαννη, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, ψηφοφορία, συριζα, σαμαρας, μνημονιο, νεα δημοκρατια, λιστ, δραγασάκης, λαφαζάνης, αδωνις, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, υπουργοι, συμμετοχή, μερκελ, γαλλια, τσιπρας, εκλογες, χρυση, αυγη, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ιταλια εκλογες, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αυγη, βημα, δημοκρατια, μεγα, προγραμμα, ρηγας, σημερινη, το βημα, ωρα, αδωνις, ανεργια, βοριδης, γεγονος, γινεται, δειχνει, εγινε, ελενα, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, ετοιμο, ευρωπη, ιδια, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, λαφαζάνης, λογο, ντορα, ουσιαστικα, παρουσιαση, πρωταγωνιστες, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, τασος, χρυση, χρονος, ψηφοφορία, εξαγωγες, χωρα, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, ποδια, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα