Ψήφος αποδήμων: Βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεκτές οι προϋποθέσεις του ΚΚΕ από την κυβέρνηση

Υποχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ψήφου των αποδήμων. Σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει κοινό βηματισμό με το ΚΚΕ και το Μέρα25 για να συνθέσουν από κοινού πρόταση προς την Κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Θεοδωρικάκος έκανε αποδεκτά τα αιτήματα του ΚΚΕ

να οριστεί συγκεκριμένο όριο ετών για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό (30 έτη) και να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ “Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).
 
Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική”. 

Οι όροι ΚΚΕ- Μέρα25

1. Ενεργό ΑΦΜ

2. Εως 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα  ( εννέα χρόνια προκρίνει το Μερα25)

3. ‘Όχι σε επιστολική ψήφο (Επιστολική ψήφο απορρίπτει και ο Βαρουφάκης)

ΝΔ: Καλοδεχούμενη η πιρουέτα ΣΥΡΙΖΑ 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ  βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί  σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα”.

Αυτό τονίζει η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

“Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.  Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν”.

Κείμενο τεσσάρων σημείων από τον Τάκη Θεοδωρικάκο

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπέβαλε κείμενο τεσσάρων σημείων προς τα κόμματα, ενόψει της συζήτησης της ψήφου των αποδήμων τη Δευτέρα.

Με βάση το κείμενο, ο κ. Θεοδωρικάκος δέχεται το αίτημα του ΚΚΕ να υπάρξει χρονικό όριο ως 30 χρόνια και ελληνικό ΑΦΜ για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό. Επίσης, προτείνει την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15 από 12 και παρέχει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου μόνον σε περιπτώσεις που οι εκλογείς κατοικούν σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από προξενεία, πρεσβείες και χώρους που έχουν οριστεί ως εκλογικά κέντρα. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης εξαρχής ήταν η συγκέντρωση ευρύτατης πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο και επ’ αυτού τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Θεοδωρικάκος φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν υποχωρήσεις στα περισσότερα με μόνη κόκκινη γραμμή την άποψη ότι η ψήφος των αποδήμων θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα