ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλείς οι καταθέσεις – Σταθερό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως διασφαλισμένες, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών (ΕΙΔΕ) με θέμα “Η θεσμική θέση και λειτουργία της Τράπεζας

της Ελλάδος στα πλαίσια της Ελληνικής Πολιτείας και του Ευρωσυστήματος”, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στην επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η ΤτΕ έχει κεντρικό ρόλο “στην προσπάθεια να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τον Έλληνα πολίτη, και ιδίως να μην υποστεί, όπως και πράγματι δεν έχει υποστεί, καμιά απώλεια ο Έλληνας καταθέτης”, τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

«Με τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης των τραπεζών “διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό πρωτοφανώς δυσχερείς συνθήκες και προστατεύθηκαν πλήρως οι καταθέσεις”.

Ο κ. Προβόπουλος ανέδειξε παράλληλα στην ομιλία του την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ως θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της.

“Ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα μετέχει της ανεξαρτησίας του, που κατοχυρώνεται από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, χάριν, πρωτίστως, της αποτελεσματικής άσκησης της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε: “Αλλά και από το εθνικό δίκαιο, και δη το Καταστατικό της Τράπεζας, καθιερώνεται η ανεξαρτησία της και σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της εντός της ελληνικής έννομης τάξης. Το στοιχείο αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η τραπεζική και ασφαλιστική εποπτεία ασκούνται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Θα μπορούσε μάλιστα να λεχθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε την πρώτη ανεξάρτητη αρχή, ήδη πριν διαδοθούν και συζητηθούν ευρέως οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν στο μεταξύ πολλαπλασιαστεί”.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι “η ανεξαρτησία της Τράπεζας δεν είναι, ούτε άλλωστε γίνεται αντιληπτή από εμάς, ως απαλλαγή της Τράπεζας από κάθε έλεγχο. Απεναντίας, η Τράπεζα υπόκειται, και πρέπει φυσικά να υπόκειται, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτό επιτυγχάνεται με τις εκθέσεις που ο Διοικητής υποβάλλει στη Βουλή, καθώς και με την παρουσία του ιδίου και άλλων στελεχών της Τράπεζας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Περαιτέρω, η Τράπεζα υπόκειται στον δικαστικό έλεγχο, κατ’ εξοχήν δε στον έλεγχο του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, πράγμα που είναι άλλωστε αυτονόητο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου”.

Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο έργο που έχει προσφέρει η κεντρική τράπεζα καθώς και στις διευρυνόμενες αρμοδιότητες της.

Όπως σημείωσε, “ήδη στις κλασικές αρμοδιότητές της, δηλαδή τη νομισματική πολιτική, που σήμερα ασκείται συλλογικά εντός του Ευρωσυστήματος, και την εποπτεία των τραπεζών, προστέθηκαν σταδιακά και νέες, όπως είναι η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών”.

“Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λειτουργεί ως δυνάμει σύμβουλος της Κυβέρνησης σε γενικότερα θέματα οικονομικής πολιτικής και ως πηγή ενημέρωσης της κοινωνίας. Ο ρόλος αυτός υλοποιείται κυρίως με τις δημόσιες παρεμβάσεις της Τράπεζας με τις Εκθέσεις που δημοσιεύει, τις μελέτες, τις αναλύσεις καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Διοίκησης”.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ υπογράμμισε εξάλλου ότι “με την παρουσία της στον δημόσιο διάλογο, η Τράπεζα της Ελλάδος συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση των οικονομικών εξελίξεων, πληροφορώντας έγκυρα και έγκαιρα τους πολίτες για τις διαθέσιμες επιλογές και τις συνέπειες της καθεμιάς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα