Πρόβλημα στις τράπεζες αν στις 12 ΝΟΕ δεν αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης

Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν πρόκειται τελικά να αποφασίσει εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων, όπως έγραψε προ ημερών το bank wars. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάει για την άνοιξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνονται οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, ούτε το χρονοδιάγραμμα που είχε διαρρεύσει με το προσχέδιο του Μνημονίου.

Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να εξειδικεύσει τους όρους και τις προϋποθέσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, να καθορίσει περαιτέρω τους όρους διάθεσης των κοινών μετοχών καθώς και να προσδιορίζει τις λεπτομέρειες της σύμβασης προεγγραφής, σε περίπτωση κάλυψης από το Ταμείο υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Στελέχη της κυβέρνησης πάντως, θεωρούν ότι αυτή η μετάθεση της ανακεφαλαιοποίησης, μπορεί να λειτουργήσει  σε ένα βαθμό και θετικά. Η κυβέρνηση, λένε, επιδιώκει τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν στις τράπεζες να αποτελούν δάνειο του ESM απευθείας στις τράπεζες χωρίς να εγγραφούν στο Δημόσιο χρέος, με στόχο να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος.

Η Ελλάδα θύμα της κόντρας ΔΝΤ-ΕΥΡΩΠΗΣ

Για την πληρωμή της δόσης στην Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει πρώτα να έχει πειστεί ότι η Ευρώπη έχει βρει ένα τρόπο να κόψει το χρέος της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα, κουρεύοντας τους επίσημους πιστωτές.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ανώτατος  αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα είναι υπέρ μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συμφωνώντας με το ΔΝΤ, το οποίο συνεχίζει να επιμένει σε νέο ”κούρεμα” χρέους που κατέχει ο Δημόσιος Τομέας. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι χωρίς ”κούρεμα”, το χρέος ούτε θα γίνει ποτέ βιώσιμο, ούτε θα αποπληρωθεί ποτέ.

Ακριβώς αντίθετη άποψη, χωρίς όμως να προτείνουν λύση, έχουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, με πρώτους τους Γερμανούς.

Με αυτά τα δεδομένα, η τρόικα ετοιμάζει μία έκθεση «σούπα» που θα αφήνει ανοιχτά πολλά παράθυρα, τα οποία καλούνται να κλείσουν με  αποφάσεις τους οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες. Δεν είναι καθόλου απίθανο, να υποβληθεί η Ελλάδα στο μαρτύριο της σταγόνας, με απόφαση που θα εκταμιεύσει τη δόση … με δόσεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα