Προβλέψεις για τα warrants της Alpha Bank

Η άσκηση των δικαιωμάτων στην έκδοση της Alpha Bank με ημερομηνία εξάσκησης την Tρίτη 10η Δεκεμβρίου δεν θα ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ (ποσοστό περίπου 8% νέων μετοχών θα περάσουν στη διασπορά), εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι. Το παραπάνω μέγεθος κρίνεται ικανοποιητικό όχι όμως και αρκετό. Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

- Δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα στους ιδιώτες για να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, καθώς είναι τέλος της χρήσης. Είναι πολλοί οι επενδυτές που εκτιμούν πως οι τράπεζες

έχουν μπροστά τους ένα success story. Οι υποστηριχτές αυτής της πρόβλεψης δεν έχουν λόγο να εξασκήσουν τα warrants τώρα, αντιθέτως έχουν λόγους να τα διακρατήσουν και να τα πουλήσουν αργότερα στο Χρηματιστήριο.

- Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές οι οποίοι μπορούν να εξασκήσουν τα δικαιώματά τους κρίνουν πως η πορεία τους στο χρηματιστήριο είναι πολύ ικανοποιητική και προσδοκούν περαιτέρω κέρδη. Υπάρχει προσδοκία πως στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα αποφασιστεί από το ΤΧΣ να προβεί σε δημόσια πρόταση όσον αφορά τα warrants και η τιμή θα είναι ελκυστικότερη.

- Η μεγάλη πλειοψηφία των emerging funds, δεν μπορεί, βάσει καταστατικού, να τοποθετείται σε παράγωγα μέσα μόχλευσης, και επομένως σε warrants ελληνικών μετοχών.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος που θα παίξει ο πολλαπλασιαστής των warrants, ο αριθμός δηλαδή των μετοχών που αντιστοιχούν στην άσκηση του κάθε warrant. Ο πολλαπλασιαστής για την Alpha Bank 7,40868307. Το ακέραιο μέρος του πολλαπλασιαστή, το 7 δηλαδή, θα πιστωθεί άμεσα στις επενδυτικές μερίδες, ενώ το κλασματικό υπόλοιπο το 0,40868307, θα πιστωθεί την επόμενη εργάσιμη της πίστωσης των μετοχών. Με την τιμή πρώτης εξάσκησης για την Alpha Bank στο 0,4488 ευρώ και τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. 0,61 ευρώ, ο κάτοχος 100 warrant θα λάβει 700 μετοχές με κόστος 100 x 7 x 0,4488 ευρώ = 314 ευρώ. Θα πρέπει ωστόσο να καταβάλει και το τίμημα για το κλασματικό υπόλοιπο: 100 x 0,40868307 x 0,4488 = 18 ευρώ.

Η εξάσκηση των warrants θα συνεχιστεί από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας στις 27 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί σε επίπεδο πρώτης τουλάχιστον φάσης με την εξάσκηση των δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς στις 2 Ιανουαρίου.

Original article: Προβλέψεις για τα warrants της Alpha Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα