Προβάδισμα Αμερικανών με ONEX στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά – Δεσμευτικές προσφορές μέχρι 27 Νοεμβρίου

Προβάδισμα στην πρόταση της  ΟΝΕΧ και του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού – International Development Finance Corporation (DFC) για τα ναυπηγεία Ελευσίνας-Σκαραμαγκά δίνει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες,  στο πλαίσιο της AUSA (Association of the US Army) Annual Meeting & Exhibition, που με

το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργάνωσε ψηφιακή συζήτηση με τίτλο: «Greece and the United States: Building Stronger Defense Ties through Multilevel Collaborations», δήλωσε:

«Το σχέδιο που κάνουμε τώρα με το DFC πολύ έντονα είναι για να κάνουμε την ONEX και την DFC να συμμετάσχουν στα ναυπηγεία της Ελευσίνας αλλά και στον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να οικοδομήσουμε μια πολύ ισχυρή βιομηχανία ναυπηγείων στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα παραδείγματα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το κάνουμε πραγματικότητα».

Η Ελλάδα είναι μία αναδυόμενη δύναμη και αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος για τις ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνας, Geoffrey Pyat. «Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό προϊόν για να προσφέρουν εκεί με τις φρεγάτες μας, και τη μοναδική αμερικανική πρόταση για συμπαραγωγή τριών από αυτές τις φρεγάτες εδώ στην Ελλάδα. Αυτή η πρόταση συμπαραγωγής αντικατοπτρίζει μια μακροχρόνια αμερικανική βιομηχανική προσέγγιση για τη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη στο πλαίσιο μιας δουλειάς και του υπουργού Γεωργιάδη, την οποία προσπαθούμε να αναβιώσει η αμερικανική εταιρεία ONEX η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, που έχει ήδη ξεκινήσει στη Σύρο, και τώρα κοιτάζει προς την Ελευσίνα».

O υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εξοπλισμών, Jeffrey White, τόνισε ότι «Η αναπτυσσόμενη ελληνοαμερικάνικη σχέση βασίζεται στην αντίληψη αμοιβαίων συμφερόντων, για την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια κι αντανακλά τη συνολική ραγδαία σύσφιξη των οικονομικών και πολιτικών δεσμών».

«Τα επόμενα σχέδιά μας είναι ο Σκαραμαγκάς ώστε να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο κόμβο στην Ελλάδα για ναυπηγικά έργα άμυνας και ενέργειας» τόνισε ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.

Σημείωση: Το ενδιαφέρον για τον Σκαραμαγκά  είναι έντονο από ομίλους ολλανδικών, γαλλικών αλλά και γερμανικών συμφερόντων. Το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει επισήμως και ο όμιλος North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Πριόβολου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 9 Οκτωβρίου ότι εκκινεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών προσδιορίστηκε για τις 27 Νοεμβρίου

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Keywords
Τυχαία Θέματα