Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ ο θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα – Νίκησε και η αποχή

(upd)Για θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σημειώνουν το υψηλό ποσοστό της αποχής, καθώς και την τρίτη θέση για τη Χρυσή Αυγή.

«Ελλάδα: πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα» ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε σε όλες τις ηλεκτρονικές

εκδόσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, από χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Από τα tweets που αφορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, μια φωτογραφία με ένα θαλασσοπούλι με ολάνοιχτα φτερά και τη φράση «το καράβι στο λιμάνι θα φανεί…θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας» αναπαράχθηκε σε ορισμένες γαλλικές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.

«Le Monde»: «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος».

Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο «όχι» στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει σε ένα αρχικό δημοσίευμα η «Μοντ».

Με τη ροή των εξελίξεων, νέο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με τον Πάνο Καμμένο και δημοσιεύει τη φωτογραφία των δύο ανδρών με λεζάντα: «Θα συνεχίσουμε μαζί». «Ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ’ ολα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζει η Μοντ.

«Λιμπερασιόν»: «Ελλάδα, ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. (… ) Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν.

«Humanine»: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας» τιτλοφορεί η κομμουνιστική εφημερίδα για να υπογραμμίσει σε άλλο δημοσίευμα: «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». Η Ουμανιτέ μιλάει επίσης για τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς» υπογραμμίζει.

«La Tribune»: Η οικονομική εφημερίδα μιλάει επίσης για «το στοίχημα που κέρδισε ο Τσίπρας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την Κυριακή δύο είναι οι χαμένοι: η Λαϊκή Ενότητα που τελικά δεν μπαίνει στη Βουλή και το Ποτάμι. Επισημαίνει ότι το Ποτάμι, που είχε απροκάλυπτα υποστηριχθεί από τους πιστωτές, χάνει τελικά σχεδόν δυο μονάδες από τα ποσοστά του Ιανουαρίου (…).

Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

«Figaro»: «O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» ο τίτλος της εφημερίδας. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» προσθέτει. Σε άλλο δημοσίευμα η Φιγκαρό μιλάει για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις του παίκτη» ήτοι του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα και μετά. Αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

Η δωρεάν κυκλοφορίας «Metronews» επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ολάντ και στο έμμεσο μήνυμα που έστειλε στη γαλλική αριστερά: «Μετα τη νίκη του Τσίπρα, ο Ολάντ προειδοποιεί την αριστερά της (γαλλικής) αριστεράς».

«Ο Γάλλος Πρόεδρος, επωφελήθηκε για να στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα στην αριστερά της δικής του πλειοψηφίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Εξηγεί ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι «η σκληρή γραμμή μέρους της γαλλικής αριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», και ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή αριστερά».

«Οι Συντηρητικοί της Ν.Δ. παραδέχονται την ήττα τους», σημειώνεται στην πρώτη σελίδα του BBC, που όπως και η Independent επισημαίνουν πως μέσα σε 72 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσει τον (ή τους) εταίρο (ους) του στην ερχόμενη κυβέρνηση.

«Με μετρημένο περίπου το 30% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 35,3% των ψήφων και η Ν.Δ. το 28,1%, που δίνει 144 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 75 έδρες στη Ν.Δ.», σημειώνει η γαλλική Figaro.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς μια ξεκάθαρη νίκη αναφέρει ο Guardian στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls.

H βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι εμφανίζονται ωστόσο επιφυλακτικοί για την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.Όπως δηλώνει ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, «φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στη νίκη με σημαντικό προβάδισμα, ενδεχομένως 2-3 μονάδων».Όπως σημειώνει μια τέτοια νίκη έναντι της ΝΔ θα είναι τεράστια, δεδομένων των όσων έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα.Επίσης σύμφωνα με τον κ. Χατζή, τα αποτελέσματα για τη Χρυσή Αυγή είναι καλύτερα του αναμενόμενου και σημειώνει ότι παραδοσιακά τα exit polls υποτιμούν το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.O Αλέξης Τσίπρας ήταν προορισμένος να κερδίσει το στοίχημά του, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Οι αρχικές εκτιμήσεις των exit polls, που πραγματοποιούνται από κορυφαίους δημοσκόπους, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή σε εύρος μεταξύ 30 και 34%, ενώ ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 28,5 – 32,5%.Η υψηλή αποχή καθιστά επιφυλακτικούς τους δημοσκόπους που δίνουν περιθώριο σφάλματος 4%. Η εφημερίδα αναφέραται και στη μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής 6,5 – 8%, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Όσο για τους ΑΝΕΛ, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπουν στη Βουλή.Το Bloomberg στέκεται στο γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα exit poll θα είναι 34%, ενώ της ΝΔ 32,5%, αλλά και ότι η Χρυσή Αυγή θα είναι στην τρίτη θέση με ποσοστό που θα κυμαίνεται από 6,5% ως 8%. Ό,τι και να γίνει, βέβαια, αρχίζει μία περίοδος διαπραγματεύσεων με τα μικρότερα κόμματα.«Σε ετοιμότητα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θέτουν τα exit poll το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίοι φαίνεται να επικρατεί στις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα» αναφέρει η Wall street Journal.«Οι έλληνες δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα» υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. Συγκεκριμένα το γερμανικό Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στα προγνωστικά», λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε μια δεύτερη ευκαιρία και οι Έλληνες προφανώς του τη δίνουν. Σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά στις πρόωρες εκλογές το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Η συντηρητική ΝΔ όμως ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής».
Keywords
μμε, τσιπρας, θεμα, μμε, πρωτο θεμα, χρυση αυγη, le monde, αλέξης τσίπρας, exit polls, νεα δημοκρατια, exit poll, συριζα, ελλαδα, tweets, monde, δημοψηφισμα 2015, καμμενος, ψηφοφορία, νέα, εκλογες, βουλη, λύση, figaro, ήτοι, bbc, independent, ΚΚΕ, ανταρσυα, guardian, exit, ΠΑΣΟΚ, bloomberg, spiegel, ηλεκτρονική, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, προγνωστικα στοιχηματος, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, exit polls 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, ήτοι, το στοιχημα, ηλεκτρονική, αυγη, δημοκρατια, δωρεαν, ηγετης, ηττα, θητεια, ονειρα, περιοδος, προγραμμα, φωτογραφια, ωρα, bbc, bloomberg, guardian, le monde, βραδυ, γεγονος, γερμανικα, γινει, διαστημα, δηλωσεις, ευκαιρια, εκβαση, εκστρατεια, εφημεριδα, ιδιο, εκδοσεις, κυβερνηση, κομμα, λεζαντα, ρεαλισμος, λύση, λογο, νικη, ροη, ρολο, σαφης, σιγουρο, συγκεκριμενα, σειρα, τριτη, τιτλος, υψηλη, φτερα, φορα, χατζης, χρυση, ψηφοφορία, ωρες, exit, figaro, χωρα, η εφημεριδα, independent, κυριακη, monde, μπροστα, οργη, spiegel, tweets
Τυχαία Θέματα