Θετική η Ελλάδα στην πρόταση Τσαβούσογλου για θετική ατζέντα και επανέναρξη του διαλόγου

upd: 19.15 Την διπλωματία των σεισμών εκμεταλλεύεται η Τουρκία για να θέσει εκ νέου την ατζέντα της για το πώς θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα. Πατώντας σε όσα ειπώθηκαν στην τριμερή του Βερολίνου τον περασμένο Δεκέμβριο, η Τουρκία, δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε αναφορά σε συνέχιση των συνομιλιών για στρατιωτικά ζητήματα, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε διαπραγματεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των

υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ωστόσο, ουδεμία κουβέντα δεν είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας για την Χάγη.

Τις διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο και ποιες είναι οι προτάσεις της Άγκυρας έδωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Ευχαριστώ είπε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την βοήθεια που πρόσφερε η χώρα μας στις έρευνες στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ αποκάλεσε «φίλο» του τον Νίκο Δένδια, ρίχνοντας κι΄ άλλο τους τόνους.

«Ναι έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων. Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε για άλλη μια καταστροφή για να συναντιόμαστε. Όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και για να λύσουμε κάποια από τα ανοικτά ζητήματα.  Δεν νομίζω ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα. Αλλά πρέπει ο διάλογος κι οι ειλικρινείς δεσμεύσεις να υπάρχουν», ανέφερε.

«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούγλου και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν να υπάρξει άλλη καταστροφή για να δουλέψουν μαζί.

«Στο παρελθόν στηρίζαμε ο ένας τον άλλο ως γείτονες. Ναι, είχαμε διαφωνίες και ορισμένες φορές και κλιμακώσεις. Όπως, όμως, συζητήσαμε με τον Νίκο Δένδια καθ’ οδόν προς το Χατάι θα πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε να προκύψει άλλη καταστροφή για να δουλέψουμε μαζί. Όχι μόνο να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας αλλά και να επιλύσουμε ορισμένες διαφορές μας».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι στη συνάντηση του Βερολίνου η τουρκική πλευρά κατέθεσε μια πρόταση έξι σημείων, ώστε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την θετική ατζέντα.

Σε ερώτηση αν με τον κ. Δένδια συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη των σχέσεων των δύο πλευρών, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι  σκοπός της επίσκεψης ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας

«Αλλά πριν τον σεισμό, η πρόταση από τον σύμβουλο μας και τους πρέσβεις μας ήταν:

Να συνεχίσουμε τις διερευνητικέςΤα ΜΟΕΤις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ

Σε αυτά  περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδος», τόνισε.

Σε ερώτηση που του έγινε αναφορικά με το αν περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές. «Για τους Έλληνες πολιτικούς δεν είναι εύκολο, λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές.  Έχουμε κοινή γεωγραφία. Θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας», κατέληξε.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Η Ελλάδα συστηματικά προωθεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιλύοντας εκκρεμότητες με τους γείτονές της με βάση την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο του σεβασμού των Αρχών και Αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ», σημειώνουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ομαλοποίησης διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας και τις θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη της Ελλάδας

Υπενθυμίζεται δε πως αυτό έχει πράξει η Ελλάδα με χώρες όπως η Ιταλία, η Αίγυπτος και η Αλβανία.

«Η πιστή τήρηση των εν λόγω κανόνων είναι η προϋπόθεση ώστε να επιλυθεί η μοναδική διαφορά μας με τη γείτονα Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

«Κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα