Προς πτώχευση ο αγωγός Nord Stream 2 – Απολύθηκαν εργαζόμενοι της εταιρείας διαχείρισης

15:03 1/3/2022 - Πηγή: BankWars

Προς πτώχευση φαίνεται να οδηγείται o αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, την ώρα που η ελβετική κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία αναγκάστηκε να τερματίσει συμβάσεις εργαζόμενών της.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, η Nord Stream 2 AG, η οποία είναι εγκατεστημένη στην Ελβετία και ανήκει στον ρωσικό κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom εξετάζει

το ενδεχόμενο να καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.

Οι δύο αυτές πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η Nord Stream 2 AG συνεργάζεται με έναν οικονομικό σύμβουλο για την εκκαθάριση ορισμένων από τις υποχρεώσεις της και θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα διαδικασία πτώχευσης σε ελβετικό δικαστήριο ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο ούτε από τη Nord Stream 2 AG ούτε από την Gazprom.

Πάντως, η πρώτη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναγκάστηκε να λύσει τις συμβάσεις κάποιων υπαλλήλων της εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

«Μετά τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις που έφεραν την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη Nord Stream 2 AG, η εταιρεία αναγκάστηκε να τερματίσει συμβάσεις εργαζομένων. Λυπούμαστε πολύ για αυτή την εξέλιξη» αναφέρεται σε σχετική δήλωση μέσω email.

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, Γκι Παρμελέν, ανέφερε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι όλοι οι υπάλληλοι της Nord Stream 2 AG που εργάζοταν στην πόλη Τσουγκ – πάνω από 140 άτομα – απολύθηκαν.

Η Nord Stream 2 AG ολοκλήρωσε πέρυσι το έργο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η Gazprom πλήρωσε το μισό κόστος κατασκευής του Nord Stream 2, με το υπόλοιπο των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων να χρηματοδοτείται από τη βρετανική Shell, την αυστριακή OMV, την γαλλική Engie και την γερμανική Uniper & Wintershall DEA.

Ο αγωγός μήκους 1.230 χλμ δεν λειτούργησε ποτέ εμπορικά, επειδή εκκρεμούσε η πιστοποίηση του από τη Γερμανία, διαδικασία που πάγωσε μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ αύριο, απαγορεύοντας συναλλαγές με την εταιρεία ή οποιονδήποτε ελέγχει άμεσα ή έμμεσα ποσοστό άνω του 50%.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, αρκετές μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων πετρελαϊκών, δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από επενδύσεις με ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Shell, η οποία δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει πλέον στον Nord Stream 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα