Προωθούνται οι αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ

13:40 5/9/2012 - Πηγή: BankWars

Την έγκριση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αναμένεται πως θα λάβει αύριο, τελικώς, η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου: Πρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο κ. Τ. Αθανασόπουλος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γ. Εμμίρης. Η διαδικασία αυτή έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Θεσμικά, ωστόσο, είναι απαραίτητη. Και όσο υπήρχε η εκκρεμότητα, το εξαιρετικά

κρίσιμο για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων έργο του ΤΑΙΠΕΔ δεν προχωρούσε, με προφανείς αρνητικές για τα δημοσιονομικά της χώρας επιπτώσεις, εν μέσω της οξύτατης κρίσης. Το αδιέξοδο, ως γνωστόν, είχε προκαλέσει η πρόβλεψη του ιδρυτικού νόμου του ταμείου, σύμφωνα με την οποία απαιτείτο για την έγκριση του διορισμού πλειοψηφία των 2/3 των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Μια τέτοια πλειοψηφία, η οποία ωστόσο δεν προβλέπεται από τους κανόνες που διέπουν την κοινοβουλευτική πρακτική, δεν μπορούσε να διασφαλιστεί: Στη 15μελή επιτροπή, οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι εννέα και για τη συμπλήρωση του ποσοστού των δύο τρίτων χρειαζόταν και η ψήφος τουλάχιστον των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή της Χρυσής Αυγής – που διαθέτουν από έναν βουλευτή μέλος της επιτροπής. Την άρση της εμπλοκής δρομολόγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, με το επιχείρημα ότι τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον Κανονισμό της Βουλής προβλέπονται «απλές πλειοψηφίες» ή «απόλυτες επί των παρόντων» για τη λήψη αποφάσεων.

Από τους αριθμητικούς συσχετισμούς στην επίμαχη επιτροπή, η απλή (κυβερνώσα) πλειοψηφία θεωρείται διασφαλισμένη. Πάντως, εκτιμάται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επικαλούμενα την κρίσιμη πρόβλεψη του νόμου περί συγκεκριμένης – ενισχυμένης πλειοψηφίας, θα επιχειρήσουν να θέσουν νέα εμπόδια στη σχετική διαδικασία. Χθες, πάντως, και πριν από τον προσδιορισμό της ειδικής συνεδρίασης, από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε ανακοίνωση επικριτική της καθυστέρησης που είχε παρατηρηθεί: «Εφόσον ο πρωθυπουργός επέλεξε την αντικατάσταση της διοίκησης του ταμείου, έπρεπε η διαδικαστική εμπλοκή που υπάρχει με τον διορισμό νέας διοίκησης να είχε λυθεί εδώ και καιρό και πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα από τις αρχές Ιουλίου, γιατί προκαλεί εμπόδια στη συνέχιση του έργου του», αναφέρεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα