Commerzbank: Ο ESM θα κατασχέσει την περιουσία του ελληνικού δημοσίου! Σύμφωνοι και οι Γερμανοί βιομήχανοι

Τη μεταβίβαση ελληνικών κρατικών εταιρειών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, προτείνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανικών Ούλριχ Γκρίλο.

«Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα» σημειώνει ο κ. Γκρίλο

σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Westdeutsche Allgemeine” και προσθέτει ότι «όταν μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον εως ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αποφανθεί σχετικώς». Τονίζει μάλιστα ότι η πώληση κρατικής περιουσίας θα ήταν μια “καλή συνταγή” για όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Commerzbank: Ενέχυρο στον ESM η κρατική περιουσία

Την ίδια ώρα, η γερμανική τράπεζα Commerzbank αναφέρει σε σημερινή της έκθεση ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM, προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, σε ένα σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου».

;Όπως αναφέρει η Commerzbank, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την ανάγκη αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν μετά το 2014 και τα οποία βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί εάν η χώρα δεν μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές, επομένως το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης, αυτό το χρέος υπό τη μορφή ενός τρίτου πακέτου στήριξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα