Προκαλεί η Αγκυρα: Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος – Επίθεση στην Ε.Ε -Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά με το μπόι της

Ο χορός των προκλήσεων συνεχίζεται από την Αγκυρα με αμείωτη ένταση και πλέον βάζει στο στόχαστρο και την ΕΕ μέσω ανακοίνωσης τους τουρκικού ΥΠΕΞ.

Με μια προκλητική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος των Ιμίων είναι τουρκικοί. «Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το militaire.gr υπάρχει προβληματισμός στην

ελληνική πλευρά, καθώς στην περιοχή γύρω από τα Ίμια έχουν συγκεντρωθεί από χθες το βράδυ ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο το γεγονός ότι η ΕΕ έχει αναδειχθεί ως αρμόδιος διαιτητή και προσπαθεί να καταστήσει μια απόφαση υπό το πρόσχημα της «αλληλεγγύης της Ένωσης» όσον αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία. Οι βράχοι των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος βρίσκονται αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία.

Η υποστήριξη που παρέχεται ως «εν λευκώ» από την ΕΕ με τα κράτη μέλη της σε διαφορές τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο. Μια τέτοια στάση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

Οι δηλώσεις σχετικά με το Κυπριακό δε, επαναλαμβάνουν τις ήδη γνωστές απόψεις της ΕΕ για το Κυπριακό. Αυτές οι εκφράσεις αντανακλούν τη στάση των Ελληνοκυπρίων, που είναι ο βασικός λόγος για την αποτυχία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και ορίζει ένα ακόμη παράδειγμα της εκμετάλλευσης από τους Έλληνες Κυπρίους για ένταξη στην ΕΕ στις προσπάθειές της για την αδιέξοδα.

Το γεγονός ότι η ΕΕ εμμένει στην εν λόγω μονομερή και παραμορφωμένη κατανόηση αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν διαθέτει στρατηγική αξιολόγηση για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την ικανότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή.

Είναι ασυνεπές το να ισχυρίζεται η ΕΕ ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ ενώ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με τεχνητά και πολιτικά εμπόδια».

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι

«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει, το θέμα είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν και τα σύνορα δεν αμφισβητούνται» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι η θα ήταν προτιμότερο να προχωρήσει σε μία αποκλιμάκωση η Αγκυρα.

Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου, Μπεκίρ Μποζντάγ, ότι η Τουρκία κατέβασε την ελληνική σημαία από τη νησίδα Ανθρωποφάγος, ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει» και πρόσθεσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας.

Oσον αφορά στην κίνηση των τριών νέων να υψώσουν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος» υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται από ιδιώτες».

«Η σημαία σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής. Γι αυτό και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους ενέργειες» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία χάνει διαρκώς έδαφος. Πρέπει να καταλάβει ότι η ρητορική της όξυνσης, δεν της έχει πάει καλά και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας τόνισε:

«Η ΕΕ πήρε μία σαφή θέση για όσα συμβαίνουν αλλά δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διαφορά με την Τουρκία είναι και θέμα της Ενωσης. Αλλά το γεγονός ότι έχουμε τόσο επιθετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας, σημαίνει ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».

Σχολιάζοντας το χθεσινό περιστατικό με την επιχείρηση παρενόχλησης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, είπε ότι ζητήθηκε σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν αμέσως ελληνικά μαχητικά και τα τουρκικά απομακρύνθηκαν ενώ δεν υπήρξε καν παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα