Πρωινός καφές…

Καλή σας ημέρα

Η μισή Ελλάδα φοβάται και η άλλη μισή ελπίζει. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του προεκλογικού αγώνα των περισσότερων κομμάτων, που για μία ακόμα φορά δεν ήταν αντάξιος των προσδοκιών των σκεπτόμενων Ελλήνων ψηφοφόρων…

…Κανένας Έλληνας δεν έγινε σοφότερος, παρακολουθώντας τις προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων. Ο πολύς λαός έμεινε με την αμάθειά του (και τα προβλήματά του) και οι σκεπτόμενοι (και πιθανόν βολεμένοι) με τις αγωνίες τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 1: Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

θα είναι μεγάλη. Πάνω από 5%. Το αν σχηματιστεί ή όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι θέμα …μαθηματικών εξισώσεων που θα λυθούν το βράδι της Κυριακής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 2: Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι δημοσκοπήσεις , όσον αφορά στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και στο ποιό κόμμα θα καταλάβει την τρίτη θέση.Αυτό που οι δημοσκόποι δεν μας λένε, είναι ότι υπάρχουν ψηφοφόροι …μουγγοί, πέραν των αναποφάσιστων που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τους. Και …μουγγοί, είναι πολλοί ψηφοφόροι που θα ρίξουν “Χρυσή Αυγή” και κρύβονται για να μην τους πουν φασίστες, αλλά και ψηφοφόροι του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του Γ.Παπανδρέου, που “ντρέπονται” να το δηλώσουν. Τα Μεγάλα Κανάλια και οι Λαζόπουλοι, έχουν φροντίσει για αυτό, γελοιοποιώντας οτιδήποτε έχει πει ή λέει ο ΓΑΠ…Μένει να δούμε στα αποτελέσματα, αν τα ποσοστά που θα πάρει ο ΓΑΠ, αλλά και η ΧΑ, είναι αυτά που λένε σήμερα οι δημοσκοπήσεις, 2,7% ο ΓΑΠ και περίπου 5,5% η ΧΑ.

Από τις εξισώσεις αυτές θα κριθεί και ο σχηματισμος της νέας κυβέρνησης. Ένα είναι βέβαιο: Από τη Δευτέρα, θα έχουμε πολλές ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο αυτό της οικονομίας.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΡΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ. Θα καταφέρουμε να μην κρατάμε ομπρέλα;

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ: Μπορεί να μειωθεί; Απάντηση: Ναι, αλλά όχι με κούρεμα. Αυτό δεν γίνεται δεκτό από κανένα κράτος στην Ευρώπη. Το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα, η Ευρώπη θα συζητούσε τρόπους ελάφρυνσης του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε. Άρα, από εδώ θα ξεκινήσει η κουβέντα. Και αν η επόμενη κυβέρνηση είναι σοβαρή, το βέβαιο είναι ότι θα πετύχει. Υπάρχουν τρόποι: Για παράδειγμα, με μεταφορά των κεφαλαίων που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον μηχανισμό EFSF/ESM. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να απομειωθεί το χρέος κατά 39 δισ. ευρώ.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ: Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ οι εκροές καταθέσεων και ρευστότητας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το διάστημα Δεκεμβρίου του 2014 έως 21 Ιανουαρίου 2015.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ 5ΕΤΙΑΣ: Τα τελευταία 5 χρόνια η Ελλάδα έχει πληρώσει 75 δις, απώλεια καταθέσεων, 40 δισ. από την μείωση του ΑΕΠ, 40 δις από το haircut στα ομόλογα στις τράπεζες και 65 δις. νέες επισφάλειες στα δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων…

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα