Πρόγραμμα αποκαταστάσεως γλυπτών στον Δήμο Αθηναίων από την Alpha Bank

Η Alpha Bank, επί σειρά ετών, εκδηλώνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, όχι μόνο μέσω οικονομικής υποστηρίξεως σχετικών εκδηλώσεων, αλλά και μέσω των Προγραμμάτων και των Συλλογών της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα με την πολύτιμη συμβολή του Δήμου Αθηναίων και με στόχο την προσφορά στην κοινωνική και πολιτιστική
ζωή του τόπου, σχεδίασε το νέο πρόγραμμα με τίτλο “Οι φθορές που πληγώνουν”. Αφορμή για τo Πρόγραμμα απετέλεσε η κατάσταση όλων των γλυπτών του κέντρου της Αθήνας, τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και βανδαλισμούς κυρίως, κατά τα τελευταία πέντε έτη. Τα γλυπτά είναι έργα που έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς γλύπτες όπως οι: Λάζαρος Σώχος, Θωμάς Θωμόπουλος, Δημήτριος Φιλιππότης, Γεώργιος Δημητριάδης και άλλοι.Τα έργα αυτά υφίστανται τις συνέπειες της αντίξοης καθημερινότητας του κέντρου της πόλεως και κάθε είδους επέμβαση με συνθήματα, tags, σπασίματα, προσθήκες και επιζωγραφίσεις.Σκοπός του προγράμματος είναι, αφενός, η σωστή συντήρηση των έργων και των βάσεών τους, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και η προστασία από πιθανές μελλοντικές επεμβάσεις και αφετέρου, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, με ενημέρωση και πληροφόρηση για την προσπάθεια αυτή και τα αποτελέσματά της.
Επικεφαλής της εξειδικευμένης ομάδας συντηρητών είναι ο κ. Αθανάσιος Τζαμαλής, συντηρητής γλυπτών με εμπειρία στην αποκατάσταση του μαρμάρου και του ορειχάλκου.Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκαν δύο ενότητες γλυπτών, οι οποίες βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος και στον περίβολο του Ιστορικού Μουσείου. Οι εργασίες οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούλιο 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο 2013 αφορούσαν στη συντήρηση των ορειχάλκινων γλυπτών και την προστασία τους με κερί, στη συντήρηση των μαρμάρινων γλυπτών, καθώς και στις συμπληρώσεις τμημάτων των βάσεών τους και στην εφαρμογή
αντιγκράφιτι. Το πρόγραμμα θα συνεχισθεί και το 2014.Η επικοινωνία του έργου εστιάστηκε στην ενημέρωση του κοινού, που πραγματοποιήθηκε μέσω επεξηγηματικού εντύπου, το οποίο διενέμετο στον εκάστοτε χώρο εργασιών. Τον σχεδιασμό του επικοινωνιακού υλικού του προγράμματος ανέλαβε ο γραφίστας κ. Δημήτρης Αρβανίτης, με ιδιαίτερη ευαισθησία στην προβολή δράσεων που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα.
Μαζί, ο Πολιτισμός είναι δημιουργία!
Keywords
Τυχαία Θέματα