ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΞΕΝΟΙ, ΜΕΓΑΛΟΙ «ΠΑΙΚΤΕΣ»

Στο ξεκίνημα του τελευταίου ανοδικού κύκλου στις αρχές του Δεκεμβρίου κάποιες φωνές επέμεναν πως η δίκαιη -υπό τις τρέχουσες συνθήκες- αποτίμηση της «Λ. Αθηνών» σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ήταν στις 1.000 με 1.030 μονάδες.

Δυόμιση μήνες μετά, και με την αγορά περί τις 950 μονάδες, οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν πως οι ξένοι παίκτες αφού έφεραν το Χ.Α. εκεί που το… ήθελαν, είναι πλέον έτοιμοι να βάλουν σε εφαρμογή το επόμενο σενάριο που φτάνει μέχρι τις 1.200 μονάδες. Με ενδιάμεσο στόχο τις 1.080 μονάδες, ένα στοίχημα που κατά την άποψή τους θα επιχειρηθεί να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες, εάν

δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες και αφού «ξεφουσκώσουν» οι τιμές κάποιων μετοχών, που είχαν υπεραποδώσει.

Οσο και αν όλα τα παραπάνω για τους πιο σκεπτικιστές ακούγονται «to good to be true» ή, με πιο απλά λόγια, πολύ ωραία για να είναι αληθινά, δεδομένου ότι το κλίμα στην αγορά χάλασε τις τελευταίες ημέρες, οι ως τώρα εξελίξεις κάνουν τους επενδυτές να τα λάβουν υπόψη τους θέλοντας και μη. Εχει δε ενδιαφέρον να θυμίσουμε κάποιες απόψεις διαχειριστών που αν και δήλωναν επιφυλακτικοί, ωστόσο υποστήριζαν πως υπήρχαν και υπάρχουν εισηγμένοι όμιλοι που αξίζουν καλύτερης χρηματιστηριακής αποτίμησης.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και με σημείο αναφοράς ότι η «εξαέρωση» μπορεί να συνεχισθεί έως τα επίπεδα των 890 μονάδων -λίγο πάνω ή λίγο χαμηλότερα λίγη σημασία έχει- ο επόμενος ανοδικός κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει, από αυτά τα επίπεδα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί πως αναλυτές, brokers και διαχειριστές χαρακτηρίζουν απόλυτα φυσιολογική τη διορθωτική κίνηση της αγοράς, δεδομένου πως ο Γενικός Δείκτης έκανε επτά σερί συνεδριάσεις από τις αρχές έτους, ενισχυόμενος κατά 10%. Επομένως ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν κάποιοι επενδυτές που προχωρούσαν σε κατοχύρωση κερδών.

Κλειδί οι αυξήσεις κεφαλαίου

Τι μπορεί να συμβεί, λοιπόν, τους επόμενους μήνες και ποια είναι η σωστή επενδυτική τακτική για τους μικρομεσαίους παίκτες; Θα συνεχιστεί το άτυπο market making των διεθνών παικτών, ή αλλιώς η σπέκουλα με την ευρεία έννοια του όρου, και προς ποια κατεύθυνση (long ή short); Η απάντηση και ο σημαντικότερος ίσως καταλύτης των εξελίξεων είναι οι επιδόσεις στο μακροοικονομικό μέτωπο της χώρας. Στην τρέχουσα χρονική συγκυρία είναι διάχυτη η πεποίθηση πως τους επόμενους μήνες η δημοσιονομική εικόνα θα βελτιωθεί και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι αποκρατικοποιήσεις. Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα στο Χ.Α.

Τι προτείνουν οι διαχειριστές

Υπό αυτές τις συνθήκες και τα δεδομένα, διεθνείς διαχειριστές που κινούνται το τελευταίο διάστημα στο ταμπλό προτείνουν στους πελατές τους επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα, διαθέτουν growth story και εμφανίζουν θετικές οικονομικές επιδόσεις. Με τον τρόπο αυτό αν η αγορά εισέλθει σε νέα ανοδική φάση, οι επενδυτές θα είναι μέσα στο παιχνίδι έστω και με μικρότερες θέσεις, ενώ θα μπορούν να στραφούν στις δεύτερες επιλογές του «25άρη» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρας, κλπ), αλλά και σε άλλες από τον «40άρη» που κατά την ορολογία της πιάτσας θα πρωταγωνιστήσουν και πάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα