Που θα πάνε μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα – Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs

Βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, από το 3% το 2012 στο 3,1% το 2013 και περαιτέρω επιτάχυνση στο 4,1% το 2014, αναμένει η Goldman Sachs. Όπως αναφέρει, η αμερικανική ανάπτυξη σταθεροποιείται σε χαμηλό επίπεδο, όμως αναμένει εκ νέου επιτάχυνση από το δ’ τρίμηνο του 2013, όταν θα μετριαστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια.

Στην Ευρώπη και την Κίνα, η Goldman Sachs πως θα υπάρξουν βελτιώσεις στην

ανάπτυξη από εδώ και στο εξής, αν και πολύ περιορισμένες στην περίπτωση της Ευρώπης.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα απ’ ότι ήταν τα τελευταία χρόνια, ενώ θεωρεί πως οι τρέχουσες ανησυχίες στις χρηματαγορές αναφορικά με τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων, είναι πιθανό να βελτιωθούν προσωρινά.

Αγορές μετοχών: Η Goldman Sachs παραμένει «overweight» τόσο για το επόμενο τρίμηνο όσο και για το επόμενο 12μηνο. Οι αποδόσεις θα βρουν στήριξη στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανόδου της κερδοφορίας, τα υψηλά premium ρίσκου και τις πολύ εύκολες χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Εμπορεύματα: Ο οίκος εκτιμά πως σε γενικές γραμμές οι τιμές των μετοχών θα δείξουν περιορισμένη μεταβλητότητα και θα κινούνται κυρίως σε στενό εύρος διακύμανσης, καθώς η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης θα συνοδεύεται από μια σταδιακή αντίδραση και από την πλευρά της προσφοράς. Ο αγροτικός τομέας, όπου υπάρχει σημαντικό πτωτικό ρίσκο το β’ εξάμηνο, αποτελεί την βασική εξαίρεση. Η Goldman Sachs παραμένει «neutral» για τα εμπορεύματα.

Επιχειρηματική πίστη: Ο οίκος εκτιμά πως τα ήδη «σφιχτά» spreads των ομολόγων επενδυτικής κλάσης θα συρρικνωθούν ελαφρώς, οδηγούμενα κυρίως από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς τα χαμηλότερα tail risks και η συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση «θρέφουν» την αναζήτηση για υψηλέ αποδόσεις. Αν και η Goldman περιμένει να υπάρξει αύξηση στην μόχλευση καθώς οι εταιρείες θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές αποδόσεις, ωστόσο εκτιμά πως αυτές οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες.

Κρατικά ομόλογα: Οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται πλέον πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Goldman για την τρέχουσα δίκαιη αξία και η βραχυπρόθεσμη αναλογία ρίσκου-ανταμοιβής είναι πιο ισορροπημένη. Πιο μακροπρόθεσμα, η Goldman συνεχίζει να περιμένει οι αποδόσεις να αυξηθούν όσο θα βελτιώνεται η ανάπτυξη. Αναβαθμίζει σε «neutral» για το επόμενο τρίμηνο, ενώ παραμένει «underweight» για τους επόμενους 12 μήνες.

Πηγή: Euro2day

Keywords
Τυχαία Θέματα