Που πας ορέ Καραμήτρο; Η Ιταλία έβαλε φωτιά …στα τόπια

Φωτιά…στα τόπια έχει βάλει η Ιταλία και η επιμονή της κυβέρνησης Κόντε (Σαλβίνι – Ντι Μάιο) να μην συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών σχετικά με το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ…

…Ένας από τους πρώτους που πληρώνει…τη νύφη, η “απελευθερωμένη”, δήθεν, από τα Μνημόνια, Ελλάδα. Σε άκρως απαγορευτικά όρια τα επιτόκια δανεισμού για Δημόσιο, Τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν

από το εξωτερικό…

…Τι θα γίνει τώρα που η ιταλική κυβέρνηση δεν λέει να υποχωρήσει, παρά τις “συμβουλές” Γιούνκερ και λοιπών Ευρωπαίων αξιωματούχων;

Ιταλία – Ντι Μάιο σε Βρυξέλλες και αγορές: Δεν κάνουμε πίσω – Θα γίνει σεισμός στις ευρωεκλογές κατά της λιτότητας

…Θα το δούμε το έργο μέχρι τις 15 του μηνός, οπότε η Ιταλία θα πρέπει να καταθέσει επίσημα τον προϋπολογισμό του 2019…

Υπενθυμίζουμε πως όταν πρωτο-ξεκίνησε η κόντρα Ιταλίας – Βρυξελλών, ήρθαν τα πάνω κάτω στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και στις τραπεζικές μετοχές…

…Ακολούθησαν συσκέψεις, ανόητα, ελεεινά δημοσιεύματα για κερδοσκοπία…Μητσοτακικών(!) και παν-ηλίθιες αναλύσεις “γιατί δεν αντιδρά η Τράπεζα της Ελλάδος”!…

…Λύθηκε το πρόβλημα; Όχι φυσικά. Οι αγορές, είπαμε τότε, δεν είναι ούτε Μέρκελ, ούτε Σόιμπλε, ούτε Μοσκοβισί να τις πείθουμε με λόγια και πολιτικάντικες κινήσεις. Είναι…τέρατα της Αποκαλύψεως που κουμαντάρουν (σ.σ. κακώς, κάκιστα) την οικονομική πολιτική όλων των χωρών και κυρίως των αδυνάτων…

…Τι τα θέλαμε λοιπόν τα …πανηγύρια της ΔΕΘ και τις εξαγγελίες – δεσμεύσεις κυβέρνησης -ΝΔ;…

…Εδώ ισχύει 100% η λαϊκή ρήση “Που πας ορέ Καραμήτρο”;

…Δεν γνωρίζεις ότι….

1. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να πέτυχε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και 2,5% επί σειρά ετών…Πόσο μάλλον επί δεκαετίες, όπως έχει δεσμευθεί η Ελλάδα απέναντι στους δανειστές της…

…2. Είναι αδύνατο να υπάρξει ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και άνοδος του βιοτικού επιπέδου με υποχρέωση πλεονασμάτων 3,5%, πλην της υποθετικής περίπτωσης που η οικονομία θα έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4%. Ουδείς βλέπει στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη) ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ πάνω από 1,5%, άντε 2%…

…3. Το άθροισμα των “κόκκινων” δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, συνολικά από τον ιδιωτικό τομέα, ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, το 113% του ΑΕΠ.

Και ενώ το δημόσιο χρέος έχει “τακτοποιηθεί” με τη συμφωνία της 22ας Ιουνίου στο Εurogroup, το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, μένει εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης. Το κράτος αρνείται (ή δεν του επιτρέπεται από τους δανειστές) να δώσει στους πολίτες του μια δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης με πολλές δόσεις των υποχρεώσεών τους προς αυτό και ταυτόχρονα, οι πιέσεις από την πλευρά της ΕΚΤ (SSM) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζονται, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για εκκαθάριση των “κόκκινων” δανείων…

…Μιλάμε για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας ή για έναν ελέφαντα στο δωμάτιο, όπως είπε (χωρίς όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες, ριζοσπαστικές προτάσεις ρυθμίσεων) στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης…

…Αυτή τη βόμβα, κάποιος πρέπει να την απασφαλίσει. Ειδικά στα τραπεζικά δάνεια, μόνες τους οι τράπεζες, δεν το μπορούν, όσο και αν προσπαθούν. Πάντα, μια καταγγελία, ένα δημοσίευμα, ένας εισαγγελέας ελλοχεύουν, με αποτέλεσμα τα τραπεζικά στελέχη, καμία προθυμία να μη δείχνουν να “ξεμπερδεύουν” γρήγορα τις υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων…

…Ποιος μπορεί να εξουδετερώσει τη βόμβα και να βγάλει τον …ελέφαντα από το δωμάτιο;

…Μόνο η πολιτική εξουσία, που οφείλει να νομοθετήσει χωρίς “παράθυρα” και ιδεοληπτικές εμμονές, αφού πρώτα πείσει και συνεννοηθεί με τους δανειστές. Οι οποίοι δανειστές, έκαναν και στον τομέα αυτό, ότι το χειρότερο μπορούσαν στη μνημονιακή περίοδο 2010-2018, για την ελληνική επιχείρηση και τους πολίτες. Μόνη τους έννοια, τα πλεονάσματα και η εξασφάλιση των πληρωμών τους από την Ελλάδα”…

…Αφού αντιλήφθηκε η κυβέρνηση και το ΤΧΣ (αλλά και οι δανειστές) πως ο κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος είναι υπαρκτός, …εδέησαν να πουν πως σχεδιάζουν να προχωρήσουν στο αυτονόητο: Στη δημιουργία ενός «μηχανισμού εγγυήσεων» για μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες (Asset Protection Scheme) με τη «δέσμευση» κεφαλαίων (πιθανότατα και από το Buffer, το μαξιλάρι ασφαλείας των 30 δισ. ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη του δημοσίου χρέους)…

…Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα…

…Αν αυτή η επιλογή προχωρήσει, με την άδεια των δανειστών φυσικά, (Σ.Σ. διαψεύσθηκε όπως άλλωστε αναμενόταν από τον ESM) υπάρχει ελπίδα να δούμε ξανά τις τράπεζες να λειτουργούν για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σαν τράπεζες…

…Γιατί τα τελευταία χρόνια, μάλλον λειτουργούν σαν εισπράκτορες του κράτους, σαν…σπιούνοι της Εφορίας και σαν “νταβατζήδες”, μέσω των άθλιων μεθόδων που εφαρμόζουν ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ από τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν επιλέξει για συνεργάτες τους…

Σημείωση: Το σχέδιο “πάσχει” σε ένα σημείο: Αφού θα πουληθούν από τον φορέα ή την Bad Bank σε επενδυτές ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις, το μέρος των δανείων που δεν θα μπορέσουν να ανακτήσουν οι τράπεζες, θα το “φορτωθεί” το Δημόσιο που τα εγγυάται. Άρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Τρόμο προκαλούν τα “κόκκινα” δάνεια – Στα σκαριά φορέας για τη διαχείριση τους

Η αλήθεια για το Βατερλώ στο ΧΑ – Κερδοσκόποι – γύπες βρήκαν ανοιχτή την “Κερκόπορτα” του δανεισμού Δημοσίου, Τραπεζών, Επιχειρήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα