ΠΟΥ: Οι μισοί Ευρωπαίοι θα κολλήσουν την Όμικρον τις επόμενες 6-8 εβδομάδες

Τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης θα μολυνθεί από τη  μετάλλαξη Όμικρον τις επόμενες εβδομάδες με τον σημερινό ρυθμό μετάδοσης, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Όμικρον αποτελεί ένα «παλιρροιακό κύμα που σαρώνει από τη Δύση προς την Ανατολή όλη την περιοχή», δήλωσε ο Hans Kluge, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Και επικαλέστηκε τις προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation, σύμφωνα με τις οποίες, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων

θα κολλήσει μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

Μέχρι στιγμής, αυτό το κύμα του κορωνοϊού φέρνει λιγότερα κρούσματα με συμπτώματα και χαμηλότερα ποσοστά θανάτων, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η πανδημία  θα μπορούσε να τελειώσει και ο ιός να γίνει ενδημικός.

Όμως, ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν θα πρέπει να υποτιμάται ως ήπια. Τα ποσοστά νοσηλειών αυξάνονται στην Ευρώπη και τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν πιέσεις, είπε ο Kluge.

Η Catherine Smallwood του ΠΟΥ τόνισε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι ο κορωνοϊός κινείται προς την ενδημική φάση. «Έχουμε ακόμα τεράστια αβεβαιότητα, έχουμε ακόμα έναν ιό ο οποίος εξελίσσεται αρκετά γρήγορα και  φέρνει νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ενδημικό»,  είπε.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα