Πότε πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο-Οι άκυρες δημοσκοπήσεις και ο “μπαλαντέρ” ΠΟΤΑΜΙ

Με εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα αμφισβητεί την κυβερνητική συνέχεια (ΝΔ μπροστά, ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με ποσοστό που δε θα ξεπερνά το 4% με παράλληλη διατήρηση της ΕΛΙΑΣ έστω λίγο πάνω από 5%), τα πράγματα, λίγο πολύ θα κινηθούν ομαλά. Έρχεται το καλοκαίρι που τα πάντα τα …παγώνει και η κυβέρνηση, πιθανόν με νέα σύνθεση από έναν ανασχηματισμό, θα είναι εν αναμονή

της τρόικας που θα γνωματεύσει για τελευταία φορά για την πρόοδο της οικονομίας, εν όψει των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του χρέους οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Με εκλογικό αποτέλεσμα που θα αμφισβητεί έντονα την κυβερνητική συνέχεια και θα οδηγεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο ή …και το καλοκαίρι (ΣΥΡΙΖΑ μπροστά με 7%, Χρυσή Αυγή στο 13% plus και την ΕΛΙΑ στα τάρταρα), τα πράγματα αλλάζουν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί. Θα ακολουθήσουν μεγάλες αλλαγές όσον αφορά στα πρόσωπα – πρωταγωνιστές εντός των κομμάτων της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αναταράξεις θα έχουμε τόσο στη Νέα Δημοκρατία (είναι γνωστό ότι η απόλυτη συνοχή του σήμερα βασίζεται στο γεγονός ότι το κόμμα κυβερνά), όσο και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος φεύγει και…ποιός έρχεται; Πάντως, όποιος και να έρχεται, σε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνει. Το ΠΑΣΟΚ θα πάει “αριστερά” και θα προσπαθήσει να ζήσει πλησιάζοντας ξανά την κοινωνική βάση του που τώρα …αρμενίζει αλλού.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ – ΜΟΝΟ Η ΚΑΛΠΗ ΘΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Εδώ και εβδομάδες, μας βασανίζει το εξής ερώτημα: Γιατί ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται ελάχιστα, από 0,5% έως και 3% της Νέας Δημοκρατίας, στα πρωτοσέλιδα και στην αρθρογραφία κυριαρχούν τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών;

Λογικά, εφόσον κάπου εκεί καταλήξει η διαφορά, κανένα πρόβλημα δε θα έχει η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό: Ναι μεν τα αποτελέσματα όπως ανακοινώνονται δεν είναι ‘πειραγμένα”, αλλά αφορούν και βασίζονται στις απαντήσεις που δίνουν το 70% περίπου του δείγματος. Το υπόλοιπο 30%, ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! Προσέξτε: Δεν δηλώνουν “δεν ξέρω, δεν απαντώ, είμαι αναποφάσιστος”, ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ.

Αυτή η πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά συμπεριφορά σημαντικού μέρους των δειγμάτων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τις κάνει να είναι έντονα επιφυλακτικές για το τι θα βγάλει η κάλπη. Από αυτό το 30%, το μεγάλο μέρος θα απέχει; Θα ψηφίσει μικρά κόμματα; Θα το ρίξει ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάει για εκδίκηση του “συστήματος στη Χρυσή Αυγή; Ή μήπως είναι μέρος μιας σιωπηλής πλειοψηφίας που τελικά θα ψηφίσει τα κυβερνητικά κόμματα και κυρίως τη ΝΔ και δε θέλει καν να το εκφράσει, καθώς είναι δυσαρεστημένο μεν, αλλά θα ψηφίσει το λιγότερο κακό;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι δημοσκοπήσεις σε αυτές τις εκλογές, θα πέσουν μέσα μόνο από τύχη. Η κάλπη είναι αυτή που θα πει την αλήθεια.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ – ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ ΣΤΗΝ “ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ” ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

ΤΟ “ΑΤΥΧΗΜΑ”: Ελλείψει κυβερνητικού εταίρου, η κυβέρνηση πέφτει και μάλιστα άμεσα. Πάμε λοιπόν σε βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και εκεί, ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ θα είναι …το ΠΟΤΑΜΙ! Γιατί είτε ο Τσίπρας έρθει πάλι πρώτος είτε ο Σαμαράς, αυτοδυναμία δεν θα έχουν. Θα ψάχνουν εταίρο.

- Αν είναι μπροστά ο Σαμαράς, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας αλλάξει γραμμή, δεν “παίζει”. Ποιός “παίζει”; ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!

- Αν είναι – το πιθανότερο – μπροστά ο Τσίπρας, θα συνεχίσει να έχει την ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία θα επιμένει σε ρήξεις με την τρόικα και τους δανειστές. Μια κυβέρνηση Α.Τσίπρα θα βρει απέναντί της τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, άσχετα με ένα «σιγοντάρισμα» που αναμένεται να υπάρξει από αμερικανικής πλευράς, το οποίο βέβαια θα μείνει κυρίως στα λόγια. Δανειστές δεν είναι οι αμερικανοί, είναι οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ.

(Ευτύχημα για τον Α.Τσίπρα αλλά και για την Ελλάδα θα «καταντήσει» να είναι η εκλογική ενίσχυση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία), που πιθανόν να αναγκάσει τη Μέρκελ και την παρέα της στην ΕΚΤ να δουν τα πράγματα πιο light γενικότερα όσον αφορά στα χρέη του Νότου, άρα και όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας).

Oι εταίροι της κυβέρνησης Τσίπρα

- Οι ΑΝΕΛ δε μπορεί να είναι ουσιαστικοί εταίροι, καθώς υπάρχει πανσπερμία απόψεων στους κόλπους τους και οι διαφορές στα περισσότερα θέματα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι χαώδεις. Το αντιμνημονιακό …μένος ενώνει όταν δεν έχει κανείς την εξουσία και την ευθύνη. Δε λέει όμως τίποτα όταν έρθει η ώρα από τα λόγια να περάσει κανείς στην πράξη.

- Για το ΚΚΕ δεν το συζητάμε καν. Από τώρα άλλωστε, το κόμμα έχει δηλώσει ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον ΝΔ.

- Η Χρυσή Αυγή, αντιμνημονιακή και αυτή σφόδρα, φυσικά και δεν πρόκειται ούτε η ίδια, αλλά ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί να συμπλεύσουν.

- Η ΔΗΜΑΡ, ακόμα και αν έχει μπει στη Βουλή, αφενός δεν είναι βέβαιο πως θα έχει τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται και αφετέρου και εκεί υπάρχει πανσπερμία απόψεων που είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε σύγκλιση.

ΤΙ ΜΕΝΕΙ; ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ “ΚΟΥΜΠΩΝΕΙ” ΠΑΝΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ! Μα θα πείτε, είναι μνημονιακό. Λάθος! Εκείνο το ΠΑΣΟΚ, του φθινοπώρου, θα είναι το…κανονικό ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ, που θα έχει λόγω της μεγάλης ήττας του στις ευρωεκλογές, ανατρέψει τη σημερινή ηγετική ομάδα και θα έχει επιστρέψει στις ρίζες του 1981. Το ΠΑΣΟΚ που τώρα βρίσκεται στο περιθώριο και περιμένει τις εξελίξεις για να βγει μπροστά και να ξαναβρεί το λαό του.

Μπορεί αρκετά από τα στελέχη αυτού του ΠΑΣΟΚ να έχουν βρει ήδη στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα περισσότερα, είτε είναι «άστεγα», είτε έχουν επιλέξει εδώ και κάποια χρόνια τη σιωπή. Κάποιοι από τους …σιωπηλούς, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την «ομάδα Τσίπρα» και «χαράσσουν γραμμές». Ίσως για αυτούς να «φωνάζει» ο Π.Λαφαζάνης και άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για «ΠΑΣΟΚ-οποίηση» και όχι για τα… στελεχάκια δεύτερης γραμμής που …είδαν φως και μπήκαν στην Κουμουνδούρου.

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

Original article: Πότε πάμε σε εκλογές τον Ιούνιο-Οι άκυρες δημοσκοπήσεις και ο “μπαλαντέρ” ΠΟΤΑΜΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα