Ποσό 755,8 δισ. δολαρίων άντλησε η Fed μέσω repos με επιτόκιο 0,05%

Το ποσό-ρεκόρ των 755,8 δισ. δολαρίων συγκέντρωσε η Fed την Πέμπτη, χρησιμοποιώντας τις ημερήσιες συμφωνίες επαναγοράς (repos) με επιτόκιο 0,05%, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρείχαν ρευστότητα στην κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ έναντι εξασφαλίσεων του Δημοσίου.

Η ένεση ρευστόστητας ήρθε παρά το γεγονός ότι η Fed την Τετάρτη, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης για

την πολιτική της, προέβη σε τεχνική προσαρμογή των επιτοκίων που διαχειρίζεται, με στόχο να μην πέσει πολύ χαμηλά το  βασικό επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας.

Η Fed αύξησε το επιτόκιο που καταβάλλει στις τράπεζες για τα αποθεματικά (IOER) που διατηρούν στην κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στο 0,15% και αύξησε επίσης το επιτόκιο που καταβάλλει στις ημερήσιες συμφωνίες επαναγοράς στο 0,05%, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για να θέσει ένα κατώτατο όριο στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αύξηση του IOER θα πρέπει να τραβήξει το ημερήσιο επιτόκιο Fed Funds κατά πέντε μονάδες βάσης υψηλότερα και, με τη σειρά του, να ασκήσει πιέσεις προς τα πάνω στο επιτόκιο γενικών εξασφαλίσεων.

Το πραγματικό επιτόκιο Fed Funds, το επιτόκιο που χρεώνουν οι τράπεζες μεταξύ τους για δάνεια μίας ημέρας για να καλύψουν τα αποθεματικά που απαιτεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, ήταν ακόμη στο 0,06%, αλλά ενδέχεται να μεταβληθεί την Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα