Πως ζουν και τι κάνουν οι “9″ της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ που αποφυλακίστηκαν

Η επαναστατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δημιούργησε έναν αληθινό μύθο, με πολλούς… δράκους, δρώντας και παραμένοντας ασύλληπτη και ανεξιχνίαστη για 27 ολόκληρα χρόνια (1975-2002). Για την υπόθεση δικάστηκαν 20 άτομα για 23 ανθρωποκτονίες, 184 απόπειρες, 77 τραυματισμούς, 13 μεγάλες ληστείες και πλήθος εκρήξεων και ζημιών.

Από αυτούς σήμερα βρίσκονται στη φυλακή οι πολυϊσοβίτες Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος, Ηρακλής Κωστάρης και ο αμετανόητος «Μανώλης» της «17Ν», Χριστόδουλος

Ξηρός, πριν από την εξαφάνιση και το «πέταγμά» του προς την ελευθερία…

Ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, αυτήν τη στιγμή νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας -η απόφαση για διακοπή της ποινής του ισχύει για έναν μήνα- σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της ογκολογικής κλινικής, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται συνεχώς και, σύμφωνα με τις ιατρικές εκθέσεις, ο Σάββας είναι πρακτικά τυφλός και αντιμετωπίζει προβλήματα ακοής, κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος.

Εχει, επίσης, υποστεί ακρωτηριασμό του δεξιού του χεριού, ενώ του διαγνώστηκε και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Βουλευτές και πανεπιστημιακοί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους έχουν υπογράψει σε αίτημα αποφυλάκισής του, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έχει στην «πλάτη» του 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, κρατείται σε απομόνωση. Εργάζεται ως μεταφραστής και συγγράφει ένα δικό του έργο.

Στη φυλακή είναι «αφοσιωμένος» στον γιο του, τον οποίο υπεραγαπά, και στη σύζυγό του Α. Σωτηροπούλου, που τους βλέπει ανελλιπώς κάθε εβδομάδα. Το 2012 είχε επιλέξει το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας τηλεφωνικά μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο «Μια σκληρή μάχη με τη μνήμη» της Γερμανίδας Μάργκριτ Σίλερ, πρώην μέλους της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF), η έκδοση του οποίου προκάλεσε πολλές συζητήσεις.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο «Λάμπρος» της «17Ν», καταδικασθείς σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, κρατείται στην ειδική πτέρυγα του Κορυδαλλού και έχει περιορισμένη επικοινωνία με τους συγκρατούμενούς του. Το 2010 ο παράνομος «Mισέλ» της Mαϊτέ ολοκλήρωσε διά αλληλογραφίας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στα Θεμελιώδη Μαθηματικά από γαλλικό πανεπιστήμιο.

Φοιτητής στον Πειραιά
Ο 47χρονος, σήμερα, Ηρακλής Κωστάρης, γνωστός με τον κωδικό «Χάρης», παίρνει εκπαιδευτικές άδειες, αφού φοιτά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πληροφορική. Στη φυλακή τις ατέλειωτες ώρες ανακάλυψε και το ταλέντο του στη ζωγραφική. Εχει γράψει και ένα βιβλιαράκι με τίτλο «Ηρακλής Κωστάρης. Μία υπόθεση κατασκευασμένης ενοχής». Θεωρεί τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο».

Τον 59χρονο Βασίλη Τζωρτζάτο, αν και τον βαρύνουν τελεσίδικα 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια, στη φυλακή διαβάζει, μαγειρεύει και κάνει παρέα με τον Αλ. Γιωτόπουλο. Εχει χρόνιο ηπατικό πρόβλημα και απαιτεί και αυτός αδειοδότηση. Η οικογένειά του συμπαρίστανται όλο αυτό το διάστημα.

Την ίδια χρονική στιγμή, ορισμένοι από τους καταδικασθέντες ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι, εκτίοντας το μεγαλύτερο μέρος των ποινών τους -τρία πέμπτα- σε συνδυασμό με τις νόμιμες ευεργετικές διατάξεις, όπως ημερομίσθια στη φυλακή κ.λπ. Υπάρχουν και εκείνοι που αθωώθηκαν – συνολικά πέντε (μαζί με την περίπτωση του Κ. Αβραμίδη που συνελήφθη… ετεροχρονισμένα).

Ο «ΜΑΡΚΟΣ», Ο «ΤΑΙΝΙΑΣ», Ο «ΝΙΚΗΤΑΣ», Ο «ΑΛΕΞΗΣ» ΚΑΙ Ο «ΠΑΝΑΗΣ»
Εκλεισαν το παλαιό κεφάλαιο και θέλουν να περνούν απαρατήρητοι

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος κατηγορήθηκε ότι με το ψευδώνυμο «Μάρκος» συμμετείχε σε τέσσερις επιθέσεις της 17Ν. Ως μέλος της οργάνωσης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών για συμμετοχή σε δολοφονία και ληστεία και αποφυλακίστηκε το 2012. Στη φυλακή το μεγαλύτερο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο κρατουμένων λόγω ψυχολογικών προβλημάτων. Το διάστημα που ήταν ελεύθερος -για λόγους υγείας, αλλά μετά την τελεσίδικη απόφαση επέστρεψε- παντρεύτηκε με μία ιδιωτική υπάλληλο, που του συμπαραστάθηκε, όπως και ο αδελφός του. Ο Κωνσταντίνος Τέλιος, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1965 στη Σάμο και κατοικούσε μέχρι την οικειοθελή παράδοσή του στην Αστυνομία, στις 23 Ιουλίου 2002, στη Θεσσαλονίκη. Κατά το σχολικό έτος 2000-2001 εργάσθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, και στις αρχές του καλοκαιριού μετατέθηκε σε σχολείο του Ρεθύμνου. Εχει εκδώσει, ως συγγραφέας, τρία βιβλία ποίησης «Οι άλλοι δρόμοι», «Ακυρος Λόγος», «Χρυσόψαρο στην τσέπη».

Ο Πάτροκλος Τσελέντης αν και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, σήμερα ζει ελεύθερος. Προκάλεσε την οργή των υπολοίπων, καθώς θεωρήθηκε πως συνεργάστηκε με τις Αρχές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν κατέδωσε κανέναν. Οταν γινόταν η δίκη η σύζυγός του Αλεξάνδρα Τσελέντη ήταν υπάλληλος της Πολιτικής Αεροπορίας. Αρχικά, ο «Αλέκος» ή «Ταινίας» δεν αποδέχθηκε όσα του αποδόθηκαν, αλλά τελικά ομολόγησε τη συμμετοχή του σε σειρά εγκληματικών ενεργειών για λογαριασμό της 17Ν. Ο Τσελέντης, στην απολογία του, είχε εκφράσει την οδύνη του για τους ανθρώπους που συμφώνησε να χάσουν τη ζωή τους… «Πιστεύω η στάση της ζωής μου και η ποινή που θα μου επιβάλετε θα είναι η αρχή της κάθαρσης», είχε σημειώσει. Σύμφωνα με το ίδιο, γύρω στο 1982 γνώρισε στο πανεπιστήμιο τον Δ. Κουφοντίνα και έπειτα από συζητήσεις που έκαναν κατέληξαν ότι πρέπει να παλέψουν για την αλλαγή της κοινωνίας, ενώ αργότερα αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν ήδη στην οργάνωση.

Ο Παύλος Σερίφης ήταν ο πρώτος από τους καταδικασθέντες που αποφυλακίστηκε και μάλιστα πριν ξεκινήσει η δίκη σε β΄ βαθμό. Στις 8/2/2005 το Πενταμελές Εφετείο κατά πλειοψηφία έκανε δεκτό το αίτημά του για αποφυλάκιση για λόγους υγείας (πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας). Ωστόσο, για την αποφυλάκιση «μέτρησαν» και η χαμηλή πρωτόδικη ποινή του (οκτώ χρόνια) καθώς και η έκτισή της κατά μεγάλο μέρος. Εργαζόταν για πολλά χρόνια στο τηλεφωνικό του νοσοκομείου «Παίδων» και σήμερα ζει ως συνταξιούχος ήσυχη ζωή με την οικογένειά του. Γνωστότερος με τον κωδικό «Βαγγέλης» ή «Νικήτας» φέρεται να ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της 17Ν.

«Ο Διονύσης έχει βάλει τη ζωή του σε έναν καλό δρόμο και έχει κλείσει οριστικά πίσω του την πόρτα του παρελθόντος». Το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Διονύση Γεωργιάδη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τον 38χρονο σήμερα φερόμενο ως «Αλέξη» της «17 Νοέμβρη», ο οποίος αποφυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2006 έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής των 8 ετών κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο για τη συμμετοχή του σε «περιφερειακές» επιθέσεις της οργάνωσης. «Για μας το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει διά παντός. Μας κόστισε πολλά σε οικονομικό, σε ψυχολογικό και σε οικογενειακό επίπεδο», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πατέρας του Παναγιώτης Γεωργιάδης, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή του γιου του σήμερα. Ο Διονύσης είναι μουσικός, με πολυετείς σπουδές σε Ωδείο της Θεσσαλονίκης. Τραγουδάει και παίζει φυσαρμόνικα. Ηταν ιδρυτικό μέλος του πολύ δημοφιλούς ροκ συγκροτήματος «Full Houze», αλλά δεν ανήκει σήμερα στη σύνθεσή του και σύμφωνα με πληροφορίες παίζει περιστασιακά σε άλλες μπάντες. Επαγγελματικά, σε νεαρή ηλικία μυήθηκε από τον πατέρα του στις τεχνικές βαφής επίπλων, στη βιοτεχνία της οικογένειας, και όπως είπε ο πατέρας του, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη για τη «17 Νοέμβρη», έγινε καλός τεχνίτης, καλύτερο «χέρι» και από τον ίδιο που έχει πολυετή εμπειρία.

Ο Βασίλης Ξηρός, που είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη», εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής του και αποφυλακίστηκε το 2011. Δηλαδή έμεινε συνολικά στη φυλακή 9 χρόνια από το 2002, όταν συνελήφθη, μέχρι το 2011. Από τότε επέστρεψε και ζει στη Θεσσαλονίκη προσπαθώντας να περνά απαρατήρητος και να μη δίνει στόχο. Οι πληροφορίες φέρουν ότι μένει στο πατρικό σπίτι της οικογένειας, στην οδό Μάρκου Μπότσαρη 7 στις Συκιές, αφού οι γονείς του έχουν μετακομίσει και μένουν μόνιμα στο σπίτι της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική και στο σπίτι αυτό φέρεται να μένει πλέον μία από τις αδερφές του Ξηρού. Πριν συλληφθεί το επάγγελμά του ήταν οι σιδηροκατασκευές και σε αυτό φέρεται να επέστρεψε και μετά την αποφυλάκισή του. Ο Β. Ξηρός, χωρίς να έχει ποτέ συνεργείο, είχε πολύ καλή φήμη και ως μηχανικός για παλιές μοτοσικλέτες και σε αυτόν κατέφευγαν συχνά ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανών.

Ο κηπουρός, ο οικοδόμος και ο κεραμοποιός

Θωμάς Σερίφης Αν και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, από 17 χρόνια πρωτοδίκως, αποφυλακίστηκε το 2007. Μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού παντρεύτηκε και έχει ένα κοριτσάκι. Γεννήθηκε στη Γερμανία, έζησε στο Μόρφιο Θεσπρωτίας και μετακόμισε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οδηγός του ΟΑΣΑ. Κατηγορήθηκε ότι ως «Στάθης» συμμετείχε σε τρεις ενέργειες της 17Ν το 1990. Κάποιοι στο παρελθόν τον είχαν δει να εργάζεται σε εστιατόριο.

Κωνστ. Καρατσώλης Τελεσίδικα καταδικάστηκε σε 17 χρόνια και αποφυλακίστηκε το 2010. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι άλλαξε τελείως πορεία πλεύσης και από υπάλληλος σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο έγινε κηπουρός. Γεννήθηκε στη Γερμανία και είναι πατέρας δύο παιδιών. Κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε από τα τέλη του 1987 στη δράση της 17Ν με τον κωδικό «Στέλιος». Στη φυλακή είχε πάντοτε τη συμπαράσταση της οικογένειάς του.

Σωτήρης Κονδύλης Καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 11 χρόνια και 3 μήνες (από 25 χρόνια πρωτοδίκως). Αποφυλακίστηκε στις 11/7/2007. Η μείωση της ποινής του θεμελίωνε το δικαίωμα εξόδου του από τη φυλακή έχοντας εκτίσει τα τρία πέμπτα της κάθειρξης που του είχε επιβληθεί. Το συμβούλιο του επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα (κάθε 1η και 15η) στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο…«Αρης» της οργάνωσης που πριν από την εμπλοκή του ήταν υπάλληλος σε ζυθοποιία, σήμερα ζει στην Αθήνα και δουλεύει σε μάντρα οικοδομικών υλικών. Γεννήθηκε στην Ευρυτανία και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Νίκος Παπαναστασίου Η πιο «ήσυχη» παρουσία του δικαστηρίου, ο Νικ. Παπαναστασίου, έχει αποφυλακιστεί με τα 3/5 της ποινής του. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί με τη μικρότερη ποινή (οκτώ χρόνια). Στο Εφετείο κινδύνεψε με μεγαλύτερη ποινή (λόγω της έφεσης του εισαγγελέα). Ωστόσο, έκλεισε οριστικά τους λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη λόγω αμφιβολιών και παραγραφής (για τις υποθέσεις Μάτη και Τζαντ). Από την αποφυλάκισή του και μετά προσπαθεί να κρατήσει και πάλι την επιχείρησή του, κατασκευή κεραμικών. Εχει δυο παιδιά. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή, ως «Νικήτας», σε τέσσερις επιθέσεις της 17Ν την περίοδο 1984-1985.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ – Μαρίνα Ζιώζιου – Βασίλης Ιγνατιαδης

Original article: Πως ζουν και τι κάνουν οι “9″ της 17 ΝΟΕΜΒΡΗ που αποφυλακίστηκαν.

Keywords
σκλήρυνση κατά πλάκας, για μας, ηρακλης, μνήμη, στρατος, raf, πειραιας, συμμετοχή, θεσσαλονικη, εθνος, γιου, ροκ, full, συλληψεις, αθηνα, ΟΑΣΑ, δραση, πηγη, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, φυσαρμονικα, αστυνομια, γερμανια, ζωγραφικη, μεταφραστης, προγραμμα, χαλκιδικη, αλεξανδρα, βιβλιο, γιου, γονεις, διαστημα, δικη, εγινε, ειπε, εκθεσεις, εβδομαδα, επικοινωνια, ετων, ετος, ζωη, ζωης, ζυθοποιια, ιδια, ιδιο, η δικη, ηλικια, υποθεση, ισχυει, κεφαλαιο, ληστειες, μαθηματικα, μηνες, μηχανικος, μειωση, ξηρος, οδηγος, οικογενεια, παιδια, παντειο, περιβαλλον, πληροφορικη, προβληματα, πορτα, ροκ, σαββας, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σκλήρυνση κατά πλάκας, σπιτι, σχολειο, τζωρτζατος, τυφλος, τμημα, τρια, φυλακη, φημη, χριστοδουλος, οδυνη, ωδειο, κωνσταντινος, ωρες, ανηκει, δημητρης, δικαιωμα, δωματιο, φυλακες, κηπουρος, νοσοκομειο, οργη, παυλος, πληροφοριες, συκιες, υγειας
Αναζητήσεις
κουφοντινας σπουδες, κουφωντηνας ποτε αποφυλακιζεται;
Τυχαία Θέματα