Πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Οι ιδιώτες μέτοχοι, φαίνεται πως οριστικά κερδίζουν την παρτίδα και ηγούνται  της νέας πορείας του τραπεζικού συστήματος.  Η ανακεφαλαιοποίηση που προωθείται, δίνει και στο χρηματιστηριακό ταμπλώ νέες προοπτικές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο euro2day, το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπει την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών καθώς και την κάλυψη με CoCos ως και του

33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής των τραπεζών.

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Η ρύθμιση  θα επιτρέπει στις τράπεζες τον συμψηφισμό ζημιών από το PSI+ , σε ορίζοντα 30ετίας, με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και όχι μόνο σε επίπεδο μητρικής, όπως ισχύει σήμερα. Η παραπάνω ρύθμιση θα επιτρέψει στην Τ.τ.Ε. να αναγνωρίσει το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών ως και 5,9 δισ. ευρώ, λόγω και της επικείμενης αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 28%.

Ως και το 33,3% της νέας κεφαλαιακής δομής από CoCos

Τα κεφάλαια, που θα προέλθουν από έκδοση τίτλων CoCos μπορεί να αντιστοιχούν ως και το 33,3% των βασικών εποπτικών κεφαλαίων μιας τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Το σχέδιο προβλέπει, ότι τουλάχιστον το 6% του σταθμισμένου ενεργητικού κάθε τράπεζας θα καλύπτεται από βασικά εποπτικά κεφάλαια, που αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές. Το υπόλοιπο, για να ανέλθει το Core Tier I σε τουλάχιστον 9% μπορεί να καλυφθεί από CoCos.

Σημαντικό: Στο 9% το Core Tier I ως και το 2015

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ελάχιστα εποπτικά κεφάλαια ( EBA Core Tier I), που να αντιστοιχούν στο 9% του σταθμισμένου ενεργητικού τους ως και το τέλος του 2015. Πρόκειται για αλλαγή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του Απριλίου, το οποίο προέβλεπε ότι το Core Tier I θα διαμορφωνόταν σε 9% το 2012 και θα αυξανόταν σε 10% την 1η Ιουλίου του 2013.Από την παραπάνω αλλαγή μειώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.

Αυξήσεις κεφαλαίου για να ανέλθει το Core Tier I άνω του 6%

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντλήσουν μέσω ΑΜΚ τα κεφάλαια που χρειάζονται, προκειμένου να ανεβάσουν το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. To υπόλοιπο θα έχει, ήδη, καλυφθεί με CoCos, μια και όπως αποκάλυψε το draft του Μνημονίου οι εκδόσεις CoCos θα προηγηθούν των ΑΜΚ.

Έτσι, τράπεζες με θετικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια,θα έχουν κεφαλαιακή δομή που θα αποτελείται κατά 66,7% από κοινές μετοχές και κατά 33,3% από CoCos.

Για τις τράπεζες, όμως, με αρνητικά, σήμερα, ίδια κεφάλαια, η παραπάνω σχέση μεταβάλλεται υπέρ των κοινών μετοχών, καθώς μεγαλώνει το σύνολο των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου, ώστε να ανέλθει το Core Tier 1 σε τουλάχιστον 6%.

Σε κάποιες περιπτώσεις,όπως για παράδειγμα στην Alpha, το ύψος της ΑΜΚ με έκδοση κοινών μετοχών θα μειωθεί τόσο πολύ, που ενδέχεται η αύξηση να καλυφθεί αποκλειστικά

Keywords
Τυχαία Θέματα