Πως άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2010 – Ανάλυση του Reuters

Το Reuters καταγράφει σε ανάλυσή του τη μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ προς πιο …mainstream απόψεις, ενόψει κατάληψης της εξουσίας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η μεγάλη αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται στις ιδιωτικές συζητήσεις των στελεχών του, εκεί

όπου προσπαθούν να περιορίσουν τις ριζοσπαστικές «φωνές». Το δημοσίευμα του Spiegel το 2012, χαρακτήριζε τον Τσίπρα ως έναν από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης. Αυτό έχει αλλάξει…

Το κόμμα του συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και για την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα, αλλά πλέον δεν υπάρχει η απειλή να «σχίσει» κανείς το πρόγραμμα διάσωσης. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει πλέον την παραμονή στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση θέλοντας να επιτύχει ότι η Γαλλία και η Ιταλία.

Όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία άλλαξε, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταστρέφει την πολιτική του, σημειώνει το Reuters. Αν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκεί που στα γραφεία υπήρχε το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα, τώρα γίνεται ανακαίνιση!

Η Μπλάνκα Κολενίκοβα, της IHS Global Insight, σημειώνει: «Ο Τσίπρας του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός. Από την άλλη υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που τον θεωρούν λαϊκιστή όταν κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Η αλήθεια είναι, σημειώνει το άρθρο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα στις τάξεις του κάποιες ακραίες φωνές (ονοματίζει τον Παναγιώτη Λαφαζάνη), αλλά συνολικά η πολιτική ρητορεία έχει μειωθεί σε ένταση.

Έχουν σημασία αυτά που δηλώνει στο Reuters ο Δημήτρης Παπαδημούλης: «Το κλίμα μέσα στο 2014 είναι διαφορετικό από το 2012. Όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι να διαλύσει την Ευρωζώνη. Ο φόβος ότι με εμάς η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή έχει φύγει». Αντιστοίχως έχει εξαφανιστεί η άποψη ότι θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα