Πολυτεχνείο-50 χρόνια: Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το «παρών» στην πορεία

Μεγαλειώδης, ειρηνική και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η φετινή πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με τη συμμετοχή άνω των 25.000  πολιτών.Λίγο πριν τις 15:00 έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες όπου, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη
Δημοκρατία.

Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία μεταφέρεται κάθε χρόνο από μέλη της ΠΑΣΠ, για να καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η πορεία με αφετηρία το Πολυτεχνείο, πέρασε από τη Βουλή και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία.Ανάμεσα στα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία», «Η χούντα δεν τελείωσε το ’73», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και πολλά με μηνύματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.Οι φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία.

Μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έφτασαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, όπου εκεί τους περίμεναν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Εκεί φώναξαν συνθήματα με αναφορά στην Παλαιστίνη. «Νίκη στην Ιντιφάντα» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Στην οδό Σταδίου ομάδα δέκα ατόμων προκάλεσε φθορές, σπάζοντας τζαμαρία και πετώντας μπογιές στο ξενοδοχείο Εσπέρια, το οποίο ανήκει σε Ισραηλινή εταιρεία. Έξω από το κτίριο βρέθηκαν συγκεντρωμένοι αναρχικοί και Παλαιστίνιοι.

Επεισόδια σημειώθηκαν μετά τις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ένταση επικράτησε στου Ζωγράφου, στην Ούλωφ Πάλμε, όπου περίπου 40 άτομα έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πάτρα

Επεισόδια στα πέριξ της πλατείας του Αγίου Γεωργίου σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής (17/11). Ομάδα διαδηλωτών, στο ύψος των οδών Γούναρη και Κορίνθου, πέταξαν βόμβες μολότοφ, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να απαντούν με χρήση χημικών. Έχουν γίνει τρεις προσαγωγές, που, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα μετατραπούν σε συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο αστυνομικοί.

 Θεσσαλονίκη  

Επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος της πορείας.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ στην περιοχή της Καμάρας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρήση χημικών.

Λίγα λεπτά μετά, η ένταση κόπασε και τα άτομα που είχαν εμπλοκή στα επεισόδια σκόρπισαν στα στενά, ενώ η Αστυνομία προχώρησε και σε προσαγωγές τουλάχιστον πέντε ατόμων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

«Η 17η Νοεμβρίου 1973 συνιστά ένα ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας μας. Μέσα στο σκοτάδι της δικτατορίας, το Πολυτεχνείο εξέφρασε το αίτημα των Ελληνίδων και των Ελλήνων για ελευθερία και Δημοκρατία. Στο πρόσωπο όσων εκείνες τις ημέρες αντιστάθηκαν, διώχθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν, τιμούμε όλους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη χούντα καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. «Πενήντα χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο μας εμπνέει για τις μάχες του μέλλοντος. Τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε σε δημοκρατικό πλαίσιο και με δημοκρατικά μέσα για να πάμε όλοι μαζί την Ελλάδα μπροστά, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΣΤΕΦ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Κουτσούμπας: Το Πολυτεχνείο είναι πηγή έμπνευσης για τους αγώνες

«Το Πολυτεχνείο, 50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, το σύνθημα “Έξω οι ΗΠΑ” που φώναξαν οι φοιτητές και ο λαός τον Νοέμβρη του ’73, “Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω οι βάσεις”, είναι επίκαιρα και δίνουν το μήνυμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους. Όπως γίνεται, σήμερα, στον αγώνα, στην αλληλεγγύη που εκφράζει ο ελληνικός λαός και η νεολαία στον παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, σε αυτόν τον κατακτητή των παλαιστινιακών εδαφών, τον δολοφόνο των αμάχων, τον οποίο στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνει “γην και ύδωρ” σε όλους αυτούς τους δολοφόνους των λαών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

«Αυτά τα μηνύματα τα συναντάμε σήμερα, τα φωνάζουμε στους δρόμους του αγώνα, θα τα φωνάζουμε για πάντα» τόν8σε, καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας.

Keywords
Αναζητήσεις
polytechneio-50-chronia-chiliades-kosmou-edosan-to-paron-stin-poreia.htm
Τυχαία Θέματα