Πολιτικό “παραλήρημα” Πολάκη για την άρση της ασυλίας του – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, που αφορά την άρση της ασυλίας του, μετά τη διαβίβαση δύο δικογραφιών για την υποκλαπείσα συνομιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα και τη μήνυση του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή.

«Δεν υπάρχει ούτε μωρό παιδί σε αυτή τη χώρα το

οποίο να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συζήτηση περί άρσης της βουλευτής μου ασυλίας για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του υποψηφίου της ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές κ. Σταμάτη Πουλή και της παραβίασης απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον διοικητή της ΤτΕ και πρώην υπουργό Οικονομικών επί συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Στουρνάρα, συνιστά μία ξεκάθαρη πολιτική δίωξη σε βάρος μου», είπε αρχικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως είναι μία δίωξη «δια της οποίας η κυβερνητική πλειοψηφία σε συνεργασία με κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει πολλαπλά οφέλη».

Επέμεινε επίσης πως «αυτή η συζήτηση συνιστά και μία αήθη προσπάθεια πολιτικής αντεκδίκησης προς το πρόσωπό μου υπό την έννοια και της ηθικής σπίλωσης και της οικονομικής επιβάρυνσης και της ψυχικής ταλαιπωρίας επειδή ακριβώς και το ξέρω, κι εγώ ταλαιπώρησα πολλαπλώς το σύστημα κατά την υπουργική μου θητεία».

«Αποτελεί επίσης μία προσπάθεια να με εξαναγκάσουν σε σιωπή ή να ακυρώσουν εκ των προτέρων την κριτική που θα ασκώ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε μία κυβέρνηση που υποσχόμενη επιτελικό κράτος όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στις επιτροπές συστήνει ένα κράτος Μαρίας Αντουανέτας με 440 μετακλητούς, ένα κράτος πρωθυπουργοκεντρικό», συνέχισε ο κ. Πολάκης.

Αναφερόμενος στην επιλεγείσα διαδικασία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η επιλεγείσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας μου μέσω του άρθρου 62 του Συντάγματος και όχι του άρθρου 86 αποδεικνύει κατ’ αρχάς την πολιτική σκοπιμότητα και τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που μετέρχεται η κυβερνητική πλειοψηφία για να επιτύχει τους σκοπούς της. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 3 + 7  του κανονισμού της Βουλής η επιτροπή και κατόπιν η Ολομέλεια της Βουλής ερευνά αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα του βουλευτή ή η δίωξη, ή η μήνυση, ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα».

Έπειτα σημείωσε πως «εγώ ζητάω να πάω, επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός, με το άρθρο 86, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να στηθεί μία ανοιχτή διαδικασία».

Επίθεση προς τον Πουλή

Ο βουλευτής Χανίων και τέως υφυπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση  προς τον πρώην πρόεδρο του  ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο άνθρωπος ο οποίος τον μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμιση τόνισε πως «έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για πολλές υποθέσεις όπως για παράνομους διορισμούς του κ. Γεωργιάδη».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως «έχουν βρει στους λογαριασμούς του Πουλή 240.000 ευρώ τα οποία δεν μπορεί να δικαιολογήσει» ενώ αμέσως μετά τον κατηγόρησε ότι «ανέθεσε χωρίς διαγωνισμό δύο φορές στο μπατζανάκι του τη συντήρηση του κτιρίου των οροθετικών στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο κ. Πολάκης ολοκλήρωσε την περίπου ημίωρη ομιλία του,  ασκώντας κυρίως κριτική στα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της υγείας, ενώ αμέσως μετά έλαβε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλος που αφού έκανε λόγο για προαποφασισμένη απόφαση, ανακοίνωσε την αποχώρησ της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή.

Η διαδικασία διεξάγεται με αφορμή την άφιξη στη Βουλή δύο δικογραφιών, εκείνης για την ηχογράφηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκείνης για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος πρώην στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι δικογραφίες εστάλησαν στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία ενέκρινε και τη σχετική προώθησή τους. Ο ίδιος ο κ. Πολάκης έχει διατηρήσει υψηλούς τόνους από την πλευρά του όλες τις τελευταίες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι, παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τόσο ο κ. Πολάκης όσο και Δημήτρης Τζανακόπουλος –εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που έστειλε τη δικογραφία στην Ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα– επικαλέστηκαν ακριβώς τις πρόνοιες της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα