ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ – ΆΣΚΗΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ-ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΩΤΗΣ

Καθοδόν για τη Βουλή βρίσκεται η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, με τις υπογραφές βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στο κείμενο της πρότασης, ζητείται

η άσκηση δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, ενώ αναφέρεται ακόμη ότι είναι ερευνητέα η συμπεριφορά του για τη βλάβη που προκάλεσε στο Δημόσιο προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συγγενικά του πρόσωπα.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αναφορά που γίνεται στην πρόταση στο ενδεχόμενο ο πρώην υπουργός να μη δικαστεί για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά με τις διατάξεις του Κοινού Ποινικού Δικαίου. Ειδικότερα στην πρόταση αναφέρεται ότι: στα καθήκοντα της προνακριτικής επιτροπής που προτείνεται από τα τρία κόμματα να συσταθεί «ανήκει η διευκρίνιση μεταξύ άλλων και του θέματος της παρέλευσης ή της αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 του Συντάγματος, όπως επίσης σε αυτή την επιτροπή ανήκει και η εκτίμηση εάν η συγκεκριμένη πράξη της νόθευσης εγγράφου που φέρεται να έχει τελέσει ο πρώην υπουργός εντάσσεται στον κύκλο των αρμοδιοτήτων του ή εκφεύγει αυτού».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που μεταδίδει το Πρωτο Θέμα, η διατύπωση αυτή κατατείνει στο να δικαστεί ο κ. Παπακωνσταντίνου ως ιδιώτης καθώς εκτιμάται ότι οι πράξεις του δεν έγινα επειδή ήταν υπουργός, αλλά για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα συγγενικών του προσώπων.

Διώτης: Δεν ευθύνομαι για τη διαρροής της λίστας-Καρφιά κατά πολιτικών προϊσταμένων

«Καρφιά» κατά των πολιτικών προϊσταμένων του για τον χειρισμό της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ», εξαπολύει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ενώ τονίζει ότι δεν είναι αυτός ο υπαίτιος της διαρροής της λίστας στο περιοδικό Hot Doc.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκα τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από τη “λίστα Λαγκάρντ” είναι απολύτως σύμφωνος με την κείμενη ελληνική νομοθεσία. Δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα άλλη επιστημονική άποψη επ’ αυτού.

«Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ. Το πράττουν δυστυχώς όμως τώρα, για να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες», επισημαίνει.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Διώτη:

«Τις τελευταίες μέρες γίνονται από πολιτικά πρόσωπα αναφορές στο όνομά μου σχετικά με τον τρόπο που χειρίσθηκα τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”. Επ’ αυτού δηλώνω τα εξής: Κανένα καινούργιο στοιχείο δεν έχει προστεθεί που να αφορά το πρόσωπό μου και τις ενέργειές μου. Επομένως εμμένω απολύτως σε όσα εξέθεσα στο υπόμνημά μου προς τους κκ Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίσθηκα τα νομικά ζητήματα που προέκυπταν από τη “λίστα Λαγκάρντ” είναι απολύτως σύμφωνος με την κείμενη ελληνική νομοθεσία. Δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα άλλη επιστημονική άποψη επ’ αυτού.

Η θέση μου ως Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ αλλά και η προϋπηρεσία μου ως δικαστικού λειτουργού μου επέβαλε να τηρώ τον νόμο και να μην υπηρετώ πολιτικές σκοπιμότητες. Αν αυτή η θέση μου δεν είναι ορθή, δέχομαι να ελεγχθώ γι’ αυτό.

Επαναλαμβάνω ότι παρέλαβα το στικάκι, από τον τότε πολιτικό προϊστάμενό μου με εξωυπηρεσιακό και ανεπίσημο τρόπο. Ο τρόπος παράδοσής του καθιστούσε επιβεβλημένο να λάβω πολιτικές οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του, δεδομένου ότι επρόκειτο για παράνομο αποδεικτικό μέσο. Δεν έλαβα ωστόσο ποτέ καμιά σχετική εντολή από πολιτικό προϊστάμενό μου. Εάν οι πολιτικοί προϊστάμενοί μου δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο που χειρίσθηκα την υπόθεση είχαν την ευχέρεια να με ελέγξουν ή να με οδηγήσουν σε παραίτηση. Δεν το έπραξαν ποτέ. Το πράττουν δυστυχώς όμως τώρα, για να δικαιολογήσουν δικές τους παραλείψεις και προφανείς σκοπιμότητες.

Φέρομαι μάλιστα, τελευταία, και ως υπαίτιος διαρροής της «λίστας Λαγκάρντ» στο περιοδικό «Hot Doc». Η παρουσία μου στον δημόσιο βίο μέχρι σήμερα αποτελεί απάντηση και ισχυρή απόδειξη για το αν έχω ανάγκη να καταφεύγω σε τέτοιου είδους «διαρροές». Βέβαιον παραμένει, αντιθέτως, ότι παρέδωσα το στικάκι με την λίστα στον κ. Βενιζέλο, κατά την πρώτη μας συνεργασία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Και αυτό είναι το πολιτικά κρίσιμο ζήτημα.

Υπενθυμίζω σχετικά και αναφέρομαι ξανά στο από 24-10-2012 υπόμνημά μου προς τους κκ Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος, ότι δηλαδή κλήθηκα με ρητή εντολή τού (κατά τα λοιπά μη επεμβαίνοντος στο έργο του ΣΔΟΕ) κ. Βενιζέλου να ελέγξω 750 και στην συνέχεια 743 πρόσωπα για φοροδιαφυγή, από ένα σύνολο περίπου 54.000 προσώπων που είχαν εμβάσει χρηματικά ποσά στο εξωτερικό κατά την τελευταία τριετία. Ο σχετικός κατάλογος περιείχε άσχετους με τα ελεγκτέα πρόσωπα ΑΦΜ και άλλες ελλείψεις, που καθιστούσαν αδύνατο τον έλεγχο. Ζήτησα διόρθωση του καταλόγου και ακριβή στοιχεία, που όμως ουδέποτε μου εστάλησαν. Μετά ταύτα και με σκοπό τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, έδωσα εντολή για πλήρη έλεγχο όλων των φυσικών προσώπων που είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ, και μάλιστα για το χρονικό διάστημα των ετών 2000-2012! Δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής δεδομένου, ότι από 10-8-2012 δεν ασκώ πλέον τα καθήκοντα του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Προκαλώ οποιονδήποτε από εκείνους που προσπαθούν τώρα να σπιλώσουν το έργο μου, να αποδείξουν ότι κατά την θητεία μου στο ΣΔΟΕ ήμουν εγώ εκείνος που παρέλειψε να συμβάλει με κάθε τρόπο στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Νωρίτερα μεταδίδαμε:

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΝΟΧΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ , Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ι.ΔΙΩΤΗ στην υπόθεση. Οι πάντες βάλουν κατά του πρώην υπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (και όχι αποδείξεις), αφαίρεσε τις καρτέλες με τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα , καθώς ήταν και ο πρώτος αποδέκτης της λίστας.

ΘΑ ΚΑΕΙ ΣΤΟ “31″ Ο Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…

Για ενδείξεις ενοχής θα κάνει λόγο η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ που θα κατατεθεί από κοινού από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η πρόταση κατατίθεται τη Δευτέρα, έπειτα από το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων ότι η λίστα Λαγκάρντ αλλοιώθηκε και αφαιρέθηκαν από την αρχική τα ονόματα συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι προτάσεις για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανάκριση) στη Βουλή χρειάζονται την υπογραφή τουλάχιστον 30 βουλευτών, είναι δε πολύ πιθανόν να κατατεθούν δύο: Η μία από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και η δεύτερη πιθανότατα από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες «όλων των εμπλεκομένων» και όχι μόνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι προτάσεις για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σηζητώνται σε μία συνεδρίαση της Βουλής, εντός δεκαπενθημέρου από την κατάθεσή τους. Ακολουθεί ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το εκάστοτε αδίκημα. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις νομικών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΞΑΔΕΛΦΕΣ

Δραστήριες δικηγόροι με συμμετοχές στα διοικητικά συμβούλια γνωστών εταιρειών, κόρες του εκλιπόντος πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνταντίνου και σύζυγοι επιχειρηματιών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε συμβόλαια και μπίζνες εκατομμυρίων.

Αυτό είναι το προφίλ της Ελένης και της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, των δύο ξαδέλφων του πρώην «τσάρου της Οικονομίας» Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων και των συζύγων τους “σβήστηκαν” από τη λίστα Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ:

-Η κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του Μιχάλη και της Τάσας Παπακωνσταντίνου, 54 χρόνων, είναι δραστήρια δικηγόρος αλλά και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Τη θέση αυτή κατέλαβε τον Φεβρουάριο 2012 αντικαθιστώντας το μέλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σπούδασε νομικά στο London School of Economics και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard.

Αφού πρώτα άσκησε για κάποιο διάστημα τη δικηγορία στη Νέα Υόρκη, στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα και μαζί με την αδερφή της Μαρίνα «κληρονόμησαν» το δικηγορικό γραφείο του πατέρα της.

Η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος μεγάλων εταιρειών, όπως της Toyota, Philip Morris/Παπαστράτος, Swarowski, μέλος του ΔΣ της KRAFT FOOD HELLAS, μέλος του ΔΣ της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Παντρεύτηκε με τον Συμεών Σικιαρίδη, εξειδικευμένο νομικός στο δίκαιο της εξαγοράς και συγχώνευσης εταιριών.

- Η αδελφή της, Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, 52 χρόνων, είναι επίσης δικηγόρος. Και αυτή έκανε μεταπτυχιακά σε βρετανικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε στη Νομική Θράκης παντρεύτηκε με τον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Ροσσώνη.

Ο τελευταίος, γόνος αστικής οικογένειας και απόφοιτος του Κολλεγίου, είναι πασίγνωστος στο χώρο των πολεμικών εξοπλισμών, καθώς εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύει διάφορα ιταλικά οπλικά συστήματα, κυρίως για το Πολεμικό Ναυτικό (κανόνια και βλήματα Oto Melara).

Στην πάροδο των χρόνων αναπτύσσει φιλική σχέση με το Θόδωρο Ασημακόπουλο, παλιό επικοινωνιολόγο του Φώτη Κουβέλη και από το 2009 σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.

”ΧΟΝΤΡΟΚΟΜMΕΝΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ, ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΜΕΝΑ”

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Έθνος» δηλώνει ότι δεν θα ήταν τόσο «ανόητος» ώστε να σβήσει κάποιον όταν ήξερε ότι υπάρχει η πρωτότυπη λίστα που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διασταυρωθεί με τη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Όπως είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τα αρχεία που παρέλαβε τα είχε δώσει στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη.

«Μα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής» αναφέρει.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι «είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο».

Την Παρασκευή, από την Ολλανδία όπου βρίσκεται για διακοπές, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατήγγειλε ότι «τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία φωτογραφίζονται άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί “αλλοίωσης”».

Keywords
θυελλα, βουλη, θυελλα, παπακωνσταντινου, hot doc, το βημα, Γιωργος Παπακωνσταντινου, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, ζητείται, διευκρίνιση, σδοε, βενιζελος, αφμ, κοντρα, διωτη, αποδειξεις, συριζα, ψηφοφορία, συνταγμα, βημα, τραπεζες, london, school, harvard, νέα, αθηνα, toyota, kraft, food, hellas, ελιαμεπ, παπανδρεου, παντα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, hot dog, ξανα, κομματα, ελενη, ζητείται, το πρωτο θεμα, αφμ, βημα, θεμα, θητεια, ιταλικα, κοντρα, ολλανδια, ονοματα, πρωτο θεμα, σδοε, το βημα, kraft, βρισκεται, γινεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, διευκρίνιση, δοθει, δωσει, διωτη, διωτης, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελιαμεπ, ετων, εφημεριδα, ζητα, υποθεση, κειμενο, κυρια, λογο, ναυτικο, νεα υορκη, νομικη, παντα, ονομα, ορυκτα, υπογραφη, πολεμικο ναυτικο, συνεχεια, τρια, εικασιες, ψηφοφορία, ιωαννης, ωρες, αδυνατο, ανηκει, ευχερεια, food, harvard, hellas, κορες, london, πληροφοριες, school
Τυχαία Θέματα