Πολιτική ομίχλη στις αγορές το 2017 – Ο Τραμπ και το μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη

Πολιτική…ομίχλη σκεπάζει τις αγορές εν όψει της νέας χρονιάς, με φόντο την έναρξη της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και το μπαράζ κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη το 2017 σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία.

Μπορεί η Wall Street να αντέδρασε με ράλι στην εκλογή Τραμπ, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, ωστόσο την ίδια ώρα αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στις

διαθέσεις του νέου αμερικανού προέδρου, ο οποίος είναι ικανός να γκρεμίσει ή να εκτοξεύσει μια μετοχή, ακόμη και με ένα σχόλιο στο Twitter.

Το ράλι στις μετοχές προκλήθηκε από την προοπτική αύξησης των κρατικών δαπανών, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αβεβαιότητα και το volatility θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ανατροπές που διαγράφονται στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη, αποτελούν και την κυριότερη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, η οποία παραμένει εύθραυστη, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η ραγδαία άνοδος του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του ευρώ, καθώς τόσο η Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, όσο και ο Μπέμπε Γκρίλο στην Ιταλία, έχουν προειδοποιήσει με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, εφόσον εκλεγούν. Στο κάδρο προστίθεται και ο ακροδεξιός Βίλεντερς στην Ολλανδία, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, μόνο περίπατος δεν αναμένεται για την καγκελάριος Μέρκελ η εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου, στη σκιά της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης.

Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την ανάκαμψη, η απροθυμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η πολιτική λιτότητας η οποία υπαγορεύεται από το Βερολίνο, εγκλωβίζουν την οικονομία στη στασιμότητα. Η ανεργία, το διαρκώς συρρικνούμενο εισόδημα αλλά και ο αφανισμός της μεσαίας τάξης, προκαλούν δυσαρέσκεια στους πολίτες, με τις ευρωσκεπτικιστικές τάσεις να ενισχύονται.

Το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της συμμετοχής χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία στη νομισματική ένωση, προκαλεί έντονη ανησυχία σε αγορές και αναλυτές. Πάντως, όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές (Berenberg Bank, Citigroup), οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν τον μεγαλύτερο πολιτικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο εκλογής της Λε Πεν στη γαλλική προεδρία, λόγω της υποψηφιότητας Φιγιόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ιταλοί, οι οποίοι κατέγραφαν παραδοσιακά τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, πλέον καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών στην Ευρώπη, στο 55% σύμφωνα με έκθεση της Berenberg. Υπό αυτό το πρίσμα, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές, καθώς και το volatility στις αγορές, αναμένεται να αποτελέσουν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά, έως ότου διαμορφωθεί ο νέος πολιτικός χάρτης στην Ε.Ε.

Ευρώ -δολάριο προς την απόλυτη ισοτιμία

Όσον αφορά την αγορά συναλλάγματος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ευρώ/δολάριο οδεύει προς την απόλυτη ισοτιμία το 2017, μετά από 14 χρόνια, με φόντο τις μαζικές εκροές από την Ευρωζώνη. Οι αναλυτές στρέφονται στο δολάριο, με φόντο την εκλογή Τραμπ και την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι traders βλέπουν πλέον τις πιθανότητες το ευρωπαϊκό νόμισμα να βυθιστεί κάτω από το 1 δολάριο μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν αυξηθεί πάνω από το 45%, ήτοι διπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Για την Deutsche Bank τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών είναι ένας σημαντικός λόγος για να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο ευρώ, ενώ δεν αποκλείει τις πιθανότητες να βρεθεί κάτω από το 1 δολάριο το 2017. Μάλιστα, προβλέπει το ευρώ να πέσει στα 1,05 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους και στα 95 λεπτά μέχρι το τέλος του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα