Πόλεμος στην Ουκρανία: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων εν μέσω βομβαρδισμών – Υπό πολιορκία Κίεβο και Μαριούπολη

17:17 3/3/2022 - Πηγή: BankWars

Ξεκινησε ο δεύτερος γύρος συνομιλιών Κιέβου – Μόσχας στη Λευκορωσία, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών στην Ουκρανία. Οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, όπου λαμβάνει χώρα ο νέος γύρος των διπλωματικών επαφών. Όπως και στον πρώτο κύκλο, πάντως, οι προσδοκίες για άμεση κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία παραμένουν χαμηλές. 

Start talking to Russian representatives. The key issues on the agenda:
1. Immediate ceasefire
2. Armistice
3. Humanitarian corridors for the

evacuation of civilians from destroyed or constantly shelled villages/cities. pic.twitter.com/Pv0ISNjsod

— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 3, 2022

Στο μεταξύ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 8ο διαδοχικό 24ωρο, με τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα ξημερώματα την πρώτη μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, τη Χερσώνα (βρίσκεται στα νότια). 

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις – κλειδιά. Το Κίεβο και η Μαριούπολη σφυροκοπούνται ανηλεώς στην όγδοη ήμερα του πολέμου στην Ουκρανία, η Χερσώνα έχει καταληφθεί από τους Ρώσους, ενώ το Χάρκοβο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, το οποίο μετρά 34 νεκρούς αμάχους μόνο τις τελευταίες 24 ώρες. Όπως μετέδωσε το Reuters, πλοίο με σημαία Εσθονίας βυθίζεται στα ανοιχτά της Οδησσού ύστερα από έκρηξη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία – αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς – θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι «το χειρότερο είναι μπροστά μας» μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έγινε με πρωτοβουλία της Μόσχας. Ο Πούτιν γνωστοποίησε μέσω του προέδρου της Γαλλίας «την πολύ μεγάλη του αποφασιστικότητα» στην συνέχιση της επίθεσής του, στόχος της οποίας είναι «να αναλάβει τον έλεγχο ολόκληρης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Κατά την διάρκεια  της συνομιλίας τους, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επιχείρηση του ρωσικού στρατού εξελίσσεται «σύμφωνα με το σχέδιο» της Μόσχας και ότι «θα ενισχυθεί», αν οι Ουκρανοί δεν αποδεχθούν τους όρους του, αναφέρει η Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέο διάγγελμα επισήμανε ότι η ουκρανική άμυνα αντέχει απέναντι στη ρωσική επίθεση. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, εκτός από την ελευθερία μας», είπε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε διαλλακτικός δηλώνοντας πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο διάλογος με τη Δύση χρειάζεται να τεθεί σε βάση αμοιβαίου σεβασμού. Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί στρατιωτική απειλή από την Ουκρανία, που όπως είπε, παίρνει οδηγίες από την Ουάσιγκτον, να αναβάλλονται οι συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι του Κιέβου ετοιμάζονται για τη «μάχη των μαχών», εν αναμονή της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα. Πρόχειρα οδοφράγματα, μολότοφ αλλά και στρατιωτικά μπλόκα συνθέτουν την πρώτη γραμμή άμυνας των Ουκρανών. 


Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλαση προς το Κίεβο (λόγω της ουκρανικής αντίστασης), παρά τον μεγάλο αριθμό δυνάμεων που έχουν συγκεντρώσει. Ας σημειωθεί ότι το στρατιωτικό κομβόι έξω από την πρωτεύουσα εκτιμάται σε μήκος 65 χιλιομέτρων. 

Στη Μαριούπολη, όπου κατοικούν περίπου 100.000 Έλληνες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη. Ο δήμαρχος έκανε λόγο για πολιορκία, η οποία μοιάζει με την αντίστοιχη των Ναζί στο Λένινγκραντ. Η υπεράσπιση της Μαριούπολης θεωρείται μείζονος σημασίας για τους Ουκρανούς, καθώς δεν θέλουν να χάσουν την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.  

Μάχες, με αμείωτο ρυθμό, εξελίσσονται και στην πόλη του Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, η οποία βομβαρδίζεται αδιάκοπα τα τελευταία 24ωρο. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, περισσότερο από ένα εκατομμύριο άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε., ο συνολικός αριθμός ενδέχεται να φθάσει τα 4 εκατομμύρια. 

Κατά κύριο λόγο, οι Ουκρανοί καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες της Δύσης, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία. Ένας μικρός αριθμός, ιδίως από τις ρωσόφωνες περιοχές, έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Keywords
Τυχαία Θέματα