«Πόλεμος» για τη μετεγκατάσταση του ΥΠΟΙΚ στο κτίριο του Κεράνη

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει για την απόφαση της κυβέρνησης που αφορά τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο των πρώην αποθηκών της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στη Λεωφόρο Θηβών.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η εξοικονόμηση κόστους είναι πολύ σημαντική, ωστόσο οι εργαζόμενοι αντιδρούν έντονα. Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής.

Τρ. Αλεξιάδης: Σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης του κτιρίου Κεράνης

Την πολιτική της κυβέρνησης να επιτύχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών του δημοσίου

μέσω της καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης των δημόσιων κτιρίων περιέγραψε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά την παρουσίαση του ανακαινισμένου κτιρίου της πρώην καπνοβιομηχανίας Κεράνης, στη Λεωφόρο Θηβών, στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.

Στο κτίριο σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να στεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο Τρύφων Αλεξιάδης σύμφωνα με τα οποία σήμερα το δημόσιο δαπανά 221.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για ένα άδειο κτίριο την ώρα που μπορεί να υπερκαλύψει με τη χρήση του τις ανάγκες στέγασης όχι μόνο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου. Χαρακτηριστικά είναι τα εξής, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός: σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για τις ανάγκες στέγασης 1.027 υπαλλήλων του σε 7 διαφορετικά κτίρια δαπανά 232.000 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο ενώ για το συγκεκριμένο κτίριο το ενοίκιο είναι 221.000 ευρώ το μήνα και μπορεί να στεγάσει 2.300 υπαλλήλους με 506 θέσεις παρκινγκ. Πολύ περισσότερους δηλαδή από τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβέρνησης γιατί δεν αξιοποίησαν το συγκεκριμένο κτίριο και άλλες δυνατότητες μείωσης των δημοσίων δαπανών μέσω της καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου την ώρα που επέλεγαν να μειώνουν δαπάνες με απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συνολικό πρόγραμμα για την καλύτερη αξιοποίηση τω δημοσίων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα για το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα προβλέπει την στέγαση όλων των υπηρεσιών του σε κάθε πόλη σε ένα κτίριο.

Αντιδρούν οι υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ υποστηρίζει ότι η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο Υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να ”χαλάσουν” τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο ”Κεράνης”.

Η στοχοποίηση και η λάσπη εναντίων των εργαζομένων και όλων όσων τολμάνε να αναφερθούν στην ουσία της υπόθεσης δεν μας ξαφνιάζει. Είναι κάτι που έχει επαναληφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ακολουθεί, με μεγάλη μάλιστα ευκολία, την πεπατημένη.

Η ηγεσία όμως του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να ξέρει ότι δεν πρόκειται, ό,τι και αν σχεδιάζει, να αποφύγει τα καίρια ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις.

· Γιατί σπεύδει να προκαταλάβει την έρευνα των εισαγγελικών αρχών η οποία ελέγχει τη νομιμότητα της σύμβασης και έχει ασκήσει ήδη ποινικές διώξεις;

· Γιατί απαγορεύει στους εργαζόμενους την πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν το κτίριο, δεδομένου ότι λόγω του ιστορικού του τίθενται ερωτήματα για την ασφάλεια και την καταλληλότητά του κτιρίου να φιλοξενήσει χιλιάδες εργαζόμενους και επισκέπτες;

· Γιατί η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου ”Κεράνης”;»

Keywords
Τυχαία Θέματα